НОВИНИ

Изслушването на Минеков по казуса "Труд" съпроводено от остри спорове (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 08.12.2021
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Остри спорове в началото на днешното пленарно заседание при изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков по казуса със запечатването на помещенията, където се намира редакцията на вестник "Труд". В залата беше повдигнат и въпросът за централата на ГЕРБ в НДК. Председателят на парламента Никола Минчев получи критики от депутатите за начина на водене на заседанието.

Скандал в НС при изслушването на проф. Велислав Минеков

Частно-правен спор или сблъсък между медия и изпълнителната власт? Голяма част от въпросите около спора между Министерството на културата и фирмата-наемател на помещенията, където се намира редакцията на вестник "Труд" бяха зададени неколкократно от различни парламентарни групи.

"Аз, господин министър, съм почти толкова отдавна журналист, колкото вие сте скулптор. В журналистическата си практика съм виждал неведнъж милиционери, които искат да бъдат културни министри, но културен министър да мечтае и да се държи като милиционер, виждам за първи път", каза Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС.

В отговор служебният министър на културата Велислав Минеков заяви:

"Министърът на културата няма никакво отношение с в. "Труд" или каквато и да било друга медия. Имахме наемател фирмата "Южен кръст". Не коментирам нищо по отношение на споменатия от вас вестник. Има едни задължения. Те не са изчистени и в този смисъл въпросът е ясен", обясни министър Минеков.

"Защо нямаше извънредно заседание, когато безпрецедентно в историята на България, бе спрян сигналът на БНР? Защо нямаше извънредно заседание, когато МВР и ГДБОП изземваха техниката на фалиралата "ТВ 7", допълни още Минеков.

Йордан Цонев от ДПС припомни на министъра, че заседанието на Народното събрание е редовно и допълни:

"За 2 часа спря излъчването на БНР и ние създадохме нарочна анкетна комисия. Не е вярно, че Народното събрание е било индиферентно", заяви Йордан Цонев.

В залата прозвучаха обвинения за свободата на словото и състоянието на медиите в България.

"Видях партия ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото. Такова нещо никога не съм си мислил, че ще се случи - партията, която докара България на 112-о място излиза да прави пърформанс в подкрепа на журналистиката", отбеляза Александър Симов от "БСП за България".

Пред депутатите служебният министър на културата разясни, че задълженията са били изисквани от наемателя. Те са за периода 2015 - 2018 г. Последните суми за консумативи са за септември и октомври тази година. Следващото дело между двете страни ще е през февруари.

"Този дълг винаги е лежал в Министерството на културата, но може би е било твърде удобно за някои министри - да чуват прекрасни слова за себе си, за своя разум и красота. А това се е случвало", посочи министър Велислав Минеков.

"За нас обаче тук въпросът е съвсем принципен. Има едни задължения. Те не са изчистени и в този смисъл въпросът е ясен", поясни Андрей Гюров, "Продължаваме промяната".

Велислав Минеков за централата на ГЕРБ в НДК: В петък най-любезно ще ги помолим да се преместят

По време на изслушването на служебния министър на културата от "Има такъв народ" поставиха въпроса дали има случаи на неправомерно ползване на имоти от политически партии.

"Имаме такъв инцидент. Става дума за сграда, част от НДК. Последните 2 етажа са били превзети с термина "отпаднала необходимост". Направено е още по времето на г-н Плевнелиев. С негово решение. Постепенно НДК е било съсипвано с приватизация, отдаване на имоти по всякакъв начин", обясни министър Минеков.

"Как се управлява 16-и и 17-и етаж на, какво господин министър? На сграда, която не е на НДК. Сграда, която е била административна към НДК, на която е учредено безвъзмездно право на строеж. Партия ГЕРБ е с редовно учредено право на строеж на 16-и и 17-и етаж. Вие нямате никакво касателство по темата. Единственото касателство има областният управител и Министерският съвет, господин министър", коментира Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Минеков се зарече да изгони ГЕРБ от НДК и заяви, че ще води разговори за това с Областната управа. От ГЕРБ отговориха, че няма правни основания за това и че плащат редовно задълженията си.

Репортер: Айше Сали

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
88 млн. долара струва космическата мечта на японския милиардер
88 млн. долара струва космическата мечта на японския милиардер
Първи съмнения за Омикрон у нас - пробите ще са готови в петък
Първи съмнения за Омикрон у нас - пробите ще са готови в петък