Как се заплаща трудът по празниците?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
13:52, 08.12.2021 (обновена)
6544
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Според кодекса на труда на официалните празници, а това са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари догодина, възнаграждението ще бъде двойно.

Заради съвпадането на 25 и 26 декември 2021 г. с почивните събота и неделя и 1 януари 2022 г. със събота, предстоящите коледни и новогодишни празници ще бъдат общо с три дни повече. Следва да се има предвид обаче, че минимум двойно възнаграждение се полага само за работата през дните на официални празници, а ако трудът в тези дни е и извънреден, надницата е четворна, напомнят от Главна инспекция по труда.

За работата на т.нар. "неприсъствени" дни, с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща по-високо възнаграждение единствено, ако трудът е извънреден. Увеличението в този случай е със 75%.

"За работещите по трудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден труд", обясни Дина Христова, Главна инспекция по труда.

Извънреден в тези дни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят трябва да възложи работата с нарочна заповед за извънреден труд, издадена поне 24 часа по-рано, с която работникът да е запознат срещу подпис.

Ако работодателят е въвел сумирано отчитане на работното време, трудът в празничните и работни дни, положен по график, не е извънреден и не се заплаща с увеличение. В този случай работниците имат право на по-висока надница само за работата си през дните на официален празник, която трябва да е минимум двойна.

Въпроси, свързани със заплащането по време на предстоящите празници може да задавате на горещия телефон на Главната инспекция по труда - 0700 17 670.

Обикновено хората подават сигнали за нарушения след като са изработили почивните дни и установят, че възнагражденията им са без увеличение. Тогава следва проверка на Главната инспекция по труда и санкции за работодателя.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Йосиф Миладинов пропуска Световното първенство в Абу Даби
Йосиф Миладинов пропуска Световното първенство в Абу Даби
Ясен е жребият за европейските първенства на националите до 17 и 21 г.
Ясен е жребият за европейските първенства на националите до 17 и 21 г.