НОВИНИ

Първо редовно заседание на 47-ото НС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:14, 08.12.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Първо редовно заседание на 47-ото Народно събрание. Председателският съвет реши пленарният ден да започне с изслушване на министъра на културата проф. Велислав Минеков по казуса с вестник "Труд".

Възникнаха остри спорове по време на изслушването. Служебният министър взриви залата още в началото, когато наведе изслушването в посока да обвини ГЕРБ за свободата на словото по време на тяхното управление. Попита защо не е свикано извънредно НС при спиране на сигнала на радиото, при безпрецедентно уволняване на журналисти и сваляне на предавания.

От ДПС се отказаха да участват в това изслушване, като го нарекоха - безпрецедентно поведение, което не трябва да бъде допускано в зала.

Скандал в НС по време на изслушването на проф. Велислав Минеков

Новият председател на НС понесе много упреци заради това, че допуска обиди и квалификации на народни представители.

Беше повдигнат и въпросът за централата на ГЕРБ в НДК. Повод даде председателят на ИТН Тошко Йорданов, който попита Минеков дали има партия, която да се помещава в сграда на Министерството на културата. Според Минеков ГЕРБ се помещават неправомерно на 16 и 17 етаж в проното на НДК. Получиха и отговор, че това не е вярно.

Депутатите дискутираха и темата с продължение от вчера - дали достъпът до НС да става само със зелен сертификат. В началото на заседанието в декларации от ГЕРБ поискаха тази точка да бъде включена в дневния ред на НС. Заявиха, че не може в НС да се държат като "богопомазани", а хората да трябва да спазват всички мерки и да не бъдат допускани без сертификати на обществени места.

От "Възраждане" заявиха, че искат референдум и само народът може да реши дали да има зелени сертификати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български откриватели и изобретатели бяха вписани в Златната книга на патентното ведомство
Български откриватели и изобретатели бяха вписани в Златната книга на патентното ведомство
Григор Димитров ще участва на турнир в Далас
Григор Димитров ще участва на турнир в Далас