НОВИНИ

Очаква се да стане ясна структурата на Министерския съвет

Николай Минков
от Николай Минков
11:45, 08.12.2021 (обновена)
Чете се за: 08:00 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Утре или най-късно вдругиден "Продължаваме промяната" ще вземе първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Това заяви за "По света и у нас" Кирил Петков, съпредседателят на формацията.

Партиите от бъдещата коалиция потвърдиха, че проектът за коалиционното споразумение е на финалната права.

Кирил Петков каза, че в момента се уточняват последните детайли около споразумението, което трябва да постави основите на бъдещия коалиционен кабинет. Той уточни, че в момента документът е изпратен на "Позитано", където БСП трябва да го гледат, да направят своите корекции и да го върнат обратно.

Яна Балникова, ПП: Няма пазарлъци, споразумението се бави заради вътрешнопартийни процедури

В кулоарите на НС председателят на БСП Корнелия Нинова потвърди тази информация и каза, че още тази вечер коригираният вариант на споразумението ще бъде върнато на ПП. Тя посочи обаче, че в него са залегнали и министрите и структурните изменения в бъдещия кабинет. Съобщи, че едно от исканията на левицата е било записано в документа, а именно изграждане на ядрена енергетика чрез нови ядрени мощности, но не е уточнено къде точно - дали на площадката в Белене или в АЕЦ "Козлодуй".

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов предупреди, че не трябва да бъдат високи изискванията към коалиционно споразумение, съставено за такова кратко време и от формации, които имат различна идеология, приоритети и програмни цели още в предизборната кампания. Но каза, че най-важно е да заработи правителството, защото има неотложни задачи.

От "Има такъв народ" бяха доста лаконични, също отказаха да назоват имена.

Знае се вече едно име, съобщено от Кирил Петков - това е Калина Константинова.

Кирил Петков: Най-вероятно утре или вдругиден сме готови да вземем мандата

Ето какво каза Кирил Петков пред БНТ:

"Финализираме последните детайли, надявам се днес да финализираме самия документ. Утре БСП би трябвало да свика свое вътрешно събрание за гласуването и ако всичко мине по план, както се надяваме, би трябвало в четвъртък да имаме финализиран документ с министерства, хора. И да сме готови да вземем мандата, най-вероятно утре или вдругиден. Така че, нещата се движат.

БНТ: Ясен ли е съставът на МС? Ще има ли промяна в агенциите?

- Да, в момента дискутираме последни неща във връзка с агенциите. Би трябвало до утре вече да бъде публично всичко, което сме завършили. Всичкото, което сме направили заедно, има смисъл за цялата структура на изпълнителната власт да работи по-ефективно и най-вече с по-добър контрол".

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", каза:

"Няма споразумение, което самостоятелно да е достатъчно добро при толкова сложна комбинация от участници, тъй че ще може да извлечем всякакви нюанси и източници на притеснение, просто трябва да решим да работим - и най-важното е следното нещо - колкото и да е сложно, колкото и да е трудно и да има рискове, в крайна сметка постигаме от наша гледна точка най-важната цел - да има управление в България, което да бъде структурно, във възможната степен независимо от корупционните кръгове в ГЕРБ И ДПС".

Атанас Атанасов: Да не се допуска партийна феодализация на отделните сектори

Корнелия Нинова, председател на "БСП за България", заяви:

"Ще разберете имената, предложенията за имена, след като финализираме писмения документ споразумение. Винаги сме ви казвали едно и също. Първо споразумението и политиките черно на бяло изчистено окончателно, след това постове и имена. Още от началото на водене на разговорите, ние заявихме позиция да има обща лидерска среща, всички да седнем едновременно да изясним спорните въпроси, а не да си препредаваме един на друг промени в споразумението. До този момент ПП не са ни поканили на такава обща среща и до този момент знаем, че ще подписваме отделно".

Вяра Емилова, БСП: Уточняваме последни детайли по коалиционното споразумение

Любомир Каримански от ИТН каза:

"Не е моментът и не е редно ние да казваме неща, които би трябвало да бъдат огласени от мандатоносителя. Смятам, че това е в изключително негово право.

- А г-н Трифонов ли ще подпише коалиционното споразумение?

- Г-н Трифонов представлява партията, да.

От опозиционните партии в НС - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", бяха умерени оптимисти относно жизнеспособността на бъдещото коалиционно управление и умерено коментираха процеса, по който той се формира.

"Аз като дълбоко скептичен човек не видях от тези преговори нещо друго, освен групова терапия за успокоение на емоция и съвест, отколкото нещо друго. Не бяха заявени никакви конкретни начини, по които ще бъдат решавани проблемите на хората, чухме лозунги - от типа на повишаване на доходите, икономически растеж, намаляване на корупцията. Въпросът е, че липсваха механизмите вътре и как. Истинските преговори завършват със съгласие около въпроса как", заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

Даниел Митов за преговорите за кабинет: Групова терапия за успокояване на емоция и съвест

"Ние не сме хора, които да поставяме червени линии. Ние сме хора диалогични, хора, които от дълги години разбираме от управление на държавата, и смятам, че това, което ще се случи тази промяна, която се очаква, няма как да се случи без ДПС", коментира Рамадан Аталай, ДПС.

"На практика има само заявки, общи приказки, реалните разговори останаха скрити от медиите, което до голяма степен е и нормално, защото в крайна сметка не всичко бива изкарвано на показ и това, не е нещо ново. Нека да видим какво ще обявят в своето коалиционно споразумение как и по какъв начин ще бъде поставено, да видим какво са записали вече. Както е известна латинската сентенция - "казаното отминава, написаното остава". Да видим какво са записали и зад какво ще се подпишат, а от там насетне вече ще коментираме и ние", заяви Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че оптимистичният вариант е в петък да вземе проучвателния мандат за съставяне на кабинет и в рамките на 7 дни да го върне на президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов за преговорите за кабинет: Групова терапия за успокояване на емоция и съвест
Даниел Митов за преговорите за кабинет: Групова терапия за успокояване на емоция и съвест
Олаф Шолц беше избран за канцлер на Германия
Олаф Шолц беше избран за канцлер на Германия