НОВИНИ

Първи съмнения за Омикрон у нас - пробите ще са готови в петък

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:07, 08.12.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Първи съмнения за Омикрон у нас. Те се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест. Това заяви за "По света и у нас" директорът на Националната референтна лаборатория доц. Иван Иванов.

За 4 от 100 проби в Националния център по заразни и паразитни болести има съмнения, че са на новия вариант на коронавируса. Резултатите от изследванията ще станат ясни в петък.

Пробите са заредени късно снощи в специален секвенатор в Националния център по заразни и паразитни болести. Днес информацията все още е оскъдна. Дали съмненията за първите случаи на Омикрон у нас ще се оправдаят, ще стане ясно в петък.

"При тях липсва амплификация на реал тайм PCR при S-гена, което според някои учени може да служи като индикация. Предвид, че преобладаващият Делта вариант в момента няма тези индикатори биха могли да се считат за индикация за Омикрон, обясни доц. Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория при антимикробна резистентност в НЦЗПБ.

Три дози от ваксината на "Пфайзер" неутрализират Омикрон

Пробите са от две населени места. Засега обаче те не се съобщават, за да не се всява излишна паника. За момента няма данни дали хората, от които са взети пробите, са пътували в чужбина.

"Ако го засечем тук, можем наистина да очакваме за няколко седмици до месец и половина да има известно изместване на Делта варианта в България", каза доц. Иван Иванов.

"Бихме могли да кажем, че този конгломерат от мутации, които определят Омикрон вече говорят за една адаптация на вируса, която я очакваме от много време, така че вече да се намали тази честота на смъртните случаи, която наблюдавахме при предходните варианти", допълни доц. Иван Иванов.

По-задълбочени епидемиологични проучвания от страна на експертите от Националния център по заразни и паразитни болести ще има, когато се докаже наличието на Омикрон у нас. Наскоро щамът беше открит в съседна Гърция, а малко преди това и в Румъния, затова според експерти е въпрос на време да бъде засечен и у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушването на Минеков по казуса "Труд" съпроводено от остри спорове (ОБЗОР)
Изслушването на Минеков по казуса "Труд" съпроводено от остри спорове (ОБЗОР)
Нестандартно хоби: Русенка събира миниатюрни книжки
Нестандартно хоби: Русенка събира миниатюрни книжки