НОВИНИ

Историческа смяна на властта в Германия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:38, 08.12.2021
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Историческа смяна на властта в Германия. От днес федералната република има нов канцлер.

63-годишният социалдемократ Олаф Шолц официално беше избран и се закле като наследник на Ангела Меркел. Гласуването и церемоните в германския Бундестаг, в президентството и в канцлерството в Берлин преминаха при строги ковид мерки.

Шолц застава начело на най-могъщата икономика в Европа в труден момент, когато страната се опитва да се справи с четвъртата вълна на ковид.

За първи път от 16 години Ангела Меркел зае тази сутрин място не в залата в Бундестага, а на трибуната за гости. Тя беше изпратена с нестихващ аплодисмент от почти всички депутати в парламента.

За 63-годишния Шолц гласуваха 395 от общо 707 членове на Бундестага. По-късно германският президент Щайнмайер връчи мандата за Шолц и той положи клетва като деветия канцлер на Федералната република.

"Заклевам се да посветя силите си на благополучието на германския народ, да увелича ползите за него и да огранича щетите, да поддържам и защитавам Основния закон и законите на Федералната република, да изпълнявам съвестно задълженията си да бъда справедлив към всички”, каза Шолц.

След обед в канцлерството Меркел официално предаде поста си и се извини, че броят на присъстващите е ограничен заради Ковид. Всички церемонии по смяната на властта в Берлин преминаха при строги мерки, със задължителен ковид сертификат и носене на маски.

Първото предизвикателство пред новото трипарийно правителство ще бъде справянето с пандемията. Неслучайно Шолц повери министерството на здравеопазването на известния германски епидемиолог Карл Лаутербах - привърженик на строгите ковид мерки и ваксинацията.

Германците посрещат с надежда новото правителство:

"Те ще управляват четирите години. Вярвам, че точно защото са толкова различни партии, ще успеят да покажат напълно нови подходи. И вярвам, че ако работят заедно, ще постигнат страхотни неща".

"Това е демокрацията - три различни партии в коалицията светофар. Мисля, че тя е най-добрата", казват германци.

Със своя прагматизъм и скромност Шолц се смята за естествен наследник на Меркел. Той е четвъртият канцлер на страната от Социалдемократическата партия.

Шолц беше министър на финансите в последното правителство, а преди това е и кмет на Хамбург. По традиция първото посещение на новия германски канцлер, в петък, ще бъде във Франция - основният партньор на Германия.

А другата седмица Шолц ще участва за първи път в среща на върха на лидерите от ЕС в Брюксел.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестандартно хоби: Русенка събира миниатюрни книжки
Нестандартно хоби: Русенка събира миниатюрни книжки
Пеле отново влезе в болница
Пеле отново влезе в болница