НОВИНИ

Неваксинирани пациенти с COVID отказват терапия с кислород

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 08.12.2021
6500
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Неваксинирани пациенти у нас, диагностицирани с COVID-19, отказват терапия с кислород по време на болничното си лечение.

Според медици от Пловдив причината е в изключително ниската здравна култура в страната.

Затова лекарите на първа линия в борбата с коронавируса призовават здравното министерство да започне широка информационна кампания.

Над 80% от пациентите с COVID-19 в общинската болница "Свети Мина" в Пловдив не са ваксинирани. Цифрата е сходна и с други здравни заведения у нас, обясняват медици. Въпреки по-тежкото протичане на болестта при неваксинираните пациенти, има случаи на отказ и от терапия с кислород.

"Освен вече станалия класически отказ на ваксина, отказ и от кислородотерапия, защото кислородът по някакъв начин, мистичен, ще увреди органите и организма", заяви проф. Петър Петров, директор на МБАЛ "Свети Пантелеймон" - Пловдив.

"Напоследък се чува от дума на дума, някакви странни твърдения, че кислородът оказвал токсично въздействие върху самия бял дроб. Това пък кой го е измислил не знам, но това е срамно твърдение", допълни д-р Цветан Деведжиев, началник на кардиологичното отделение в МБАЛ "Свети Мина" - Пловдив.

Друга причина е, че масово не се прави разлика между кислородотерапия и интубация, обясняват лекарите. Затова се е наложило двама пациенти да бъдат убеждавани да не отказват кислород.

"Има огромен риск, кислородът е незаменима част от терапията при Ковид, и отказвайки, пациентът първо трябва чрез информирано съгласие да откаже този тип терапия, която сме му предложили, той поема допълнителен риск върху живота и здравето си по този начин", каза още проф. Петър Петров.

В момента в болница "Свети Мина" в Пловдив отчитат намаление на случаите на коронавирус. В момента там на болнично лечение са 20 пациенти в леко и средно тежко състояние.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искра Михайлова, "Възраждане": Ще инициираме референдум за незабавното връщане на децата в клас
Искра Михайлова, "Възраждане": Ще инициираме референдум за незабавното връщане на децата в клас
Челен удар между ТИР и автобус на пътя Русе - Силистра, има пострадали
Челен удар между ТИР и автобус на пътя Русе - Силистра, има пострадали