НОВИНИ

Един от обявените за персона нон грата руски дипломати е с COVID-19

един обявените персона нон грата руски дипломати коронавирус
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:42, 23.03.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Единият от двамата руски дипломати, обявени в понеделник от българското външно министерство за персона нон грата, е заразен с коронавирус и ще напусне територията на България веднага след като се възстанови.

"Единият от двамата дипломати, обявен за персона нон грата, е диагностициран с коронавирус и поради това той няма да може да напусне територията на България в определения срок. Той ще направи това веднага след като се възстанови и получи отрицателен PCR тест. Медицински документи потвърждават необходимостта за тази принудителна стъпка. Вторият дипломат ще напусне България до указания срок, тоест в рамките на 72 часа", заяви дипломатическата мисия.

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и заяви, че трябва да напуснат България в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че "счита решението на българската страна за необосновано".

В петък прокуратурата съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник Окръжният военен съд по искане на разследването постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция, тъй като прокуратурата не настоя за ареста му.

Дипломатическата мисия изрази увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълна блокада в Германия до 18 април
Пълна блокада в Германия до 18 април
Последно сбогом с Татяна Лолова в петък, в Сатиричния театър
Последно сбогом с Татяна Лолова в петък, в Сатиричния театър