НОВИНИ

Единият от арестуваните за финансови измами е брокер от "Уолстрийт"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:01, 28.03.2021
6032
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Арестуваха трима бизнесмени за кражби за милиони. Те са инвестиционни посредници, единият от тях е брокер от "Уолстрийт". Арестувани са още трима техни сътрудници. Групата е обвинена и за пране на пари. Подозират ги, че са измамили стотици невинни жертви, а Дружеството им е работило на финансовите и капиталовите пазари без лиценз.

Групата има двама ръководители, които са известни с образа на уважавани бизнесмени. Йордан Моллов - учил в няколко престижни университета в Европа и САЩ, работил в ООН и като брокер на "Уолстрийт". И другият - Кирил Джабаров, основал през 2010 година компания инвестиционен посредник, която се разрасна със завидни темпове, но лицензът ѝ е отнет заради нелоялни практики спрямо клиенти. Освен това Джабаров разпространи и писмо, с което предизвести фалита на КТБ и тогава беше разследван за всяване на паника сред обществото и вложителите в банката.

Моллов и Джабаров са използвали добре познанията си за борсова търговия и са примамвали жертвите си с обещания за големи печалби, ако инвестират в акции. Предлагали онлайн атрактивна работа с клиентите си.

Измамната схема с мнимите инвестиции е измислена от Йордан Моллов и Кирил Джабаров. Тяхната компания е регистрирана като инвестиционен посредник, но лицензът ѝ е отнет от Комисията по финансов надзор още през месец май 2014 г. От тогава до 2017-а, заедно със свой съдружник Моллов и Джабаров регистрират 49 фирми, част от тях в офшорни зони, и така подготвят основата за измамната си дейност. В началото на 2017 г. привличат още трима брокери.

"Като това са организаторите и основните движещи в организираната престъпна структура. Групата е действала от 2017 г. до настоящия момент, при изключителна конспиративност. Като участниците в групата са много харизматични, изключително интелигентни хора", заяви и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Започват да набират първите си клиенти. Първоначално се насочват към крупни бизнесмени. На тях обещават, че ще закупят акции на високотехнологични и бързорастящи компании, които се листват на световните борси. Като флагман в преговорите се явява Йордан Моллов, който е работил като инвестиционен брокер на "Уолстрийт" и има завидна биография на 30-годишно юпи. До него плътно стои Кирил Джабаров, който е изградил вече имиджа си на мъченик, защото е разследван за всяване на паника около кризата с КТБ. В началото на 2018-а правят първите си удари и се насочват към подбирането на клиенти, които могат да инвестират суми в порядъка на около половин милион лева.

"Начинът на подход към всеки един е бил индивидуален. С всеки един от тях е сключван отделен договор. Поемани са индивидуални ангажименти. И спрямо личността на човека, който идва да инвестира, се е подхождало по различен начин", обясни зам.-директорът на ГДБОП Димитър Брайков.

Сред жертвите на групата има бизнесмен, който е инвестирал малко над 1 милион лева и парите му са изчезнали. Разследващите до момента са установили над 200 пострадали, сред които има и чужди граждани.

"Сключвани са договори за брокерство и въведените в заблуждение хора са въведени в заблуждение с това, че, сключвайки договор, ще им се осигури закупуване на акции, които много скоро ще бъдат много ликвидни и биха удвоили и утроили цената си", каза още Валентина Маджарова.

От прокуратурата твърдят, че жертвите на групата не само не получават никакъв дивидент, но губят и парите, които са инвестирали.

При обиски в офиси и жилища на задържаните са открити устройства за заглушаване на джиесеми, служебни карти на различни организации и институции, които предстои да се уточни дали са истински, или фалшиви, както и журналистически карти. Установено е още, че групата е спонсорирала медийна група, която притежава т.нар. клюкарски сайтове и медии. Срещи това пък са получавали трибуна за черен пиар, насочен срещу журналисти и експерти, които са писали за измамната им схема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За добър летен сезон: Възможна ли е масова ваксинация в туристическия бранш?
За добър летен сезон: Възможна ли е масова ваксинация в туристическия бранш?
Путин се чувства добре след имунизацията, но не казва каква ваксина му е поставена
Путин се чувства добре след имунизацията, но не казва каква ваксина му е поставена