НОВИНИ

Масови шествия в САЩ - в подкрепа на американците от азиатски произход

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:14, 28.03.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

От Ню Йорк до Калифорния - в САЩ се проведоха масови шествия в подкрепа на американците от азиатски произход. През изминалата година случаите на насилие срещу тях са се увеличили значително. Само преди дни, при серия атаки срещу масажни салони, загинаха 8 души, като шест от тях са с азиатски корени.

"Не на престъпленията от омраза", "Кажете НЕ на анти-азиатския расистки терор" - малка част от плакатите на демонстрацията в Чикаго, Илинойс. Не по-различно изглеждаха и шествията в щата Индиана.

"Всяко насилие, всяко престъпление от омраза, не е срещу отделна група, раса, религия, етнос, а срещу човечеството", заяви Рупас Танвала от Индиана.

"Много е важно да учим децата - от много ранна възраст, че имаме много общи неща с онези, които не приличат на нас. И да осъзнаем, че трябва да спрем да ги учим на омраза", смята участник в едно от шествията.

За последните две седмици американците за втори път изразяват масовата си подкрепа за сънародниците си от азиатската общност. Расизмът и омразата срещу нея са от години. Като през изминалата година проблемът ескалира.

През 2020 година престъпленията от омраза срещу азиатско-американската общност в 16 големи градове в САЩ са се увеличили със 149%, в сравнение с 2019-а. Данните са на Центъра за изучаване на омразата и екстремизма. И една от основните причини за това е новият коронавирус, който за първи път беше регистриран в китайския град Ухан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специалисти: Умората от мерките расте и протестите срещу тях ще се увеличават
Специалисти: Умората от мерките расте и протестите срещу тях ще се увеличават
"Взрив на годината": Разрушиха 80-годишна електроцентрала на въглища в Германия
"Взрив на годината": Разрушиха 80-годишна електроцентрала на въглища в Германия