НОВИНИ

Родното място на Паисий Хилендарски е Самоков, сочат нови доказателства

bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 28.03.2021
5108
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Археолози с ново доказателство за родното място на Паисий Хилендарски. В своя монография за крепостта Кокалянски Урвич и манастира в нея проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов от БАН твърдят, че авторът на "История славянобългарска" е роден в Самоков.

Археолозите се концентрират върху името на крепостта и на прилежащия ѝ манастир - Урвич. Според тях това е единственото българско място, което е споменато в историята на Паисий.

"Паисий е бил на това място, познавал е много добре това място и при положение, че той е роден само на няколко километра от Урвич, най-вероятно той е бил закърмен с идеята за Урвич. Така че нашето мнение като разкопвачи е това, че той произхожда именно от Самоков, близкия Самоков или в неговия близък район", разказа археологът проф. Николай Овчаров.

Професор Овчаров посочва и други доводи в подкрепа на своята теза. Сред тях - диалектът, на който е написана "История славянобългарска", както и факта, че първите преписвачи на текста са от село Доспей. В края на 30-те години обаче по-популярна е тезата, че Паисий е роден в Банско.

"Единствено за Банско в момента има писмени сведения, публикувани, че Банско е родното място на Паисий. Още през 1938 г. професор тогава, после академик Йордан Иванов публикува една приписка в Хилендарската кондика, благодарение на която се установява, че Банско е родното място на Паисий", каза Светла Барякова от Музеен комплекс - Банско.

Според местните хора въпросът е спорен.

"Едно от родните места е Самоков, друго е Банско. Въпрос на местен патриотизъм", казва жителят на Банско Иван Цонков.

Самият Паисий пише, че е роден през 1722 г. и произхожда от Самоковската епархия. По това време обаче Банско е било част от нейните предели.

Автор: Златина Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн спечели титлата във финала с обръч на СК в София
Боряна Калейн спечели титлата във финала с обръч на СК в София
Почина талантливата художничка Лора Янева
Почина талантливата художничка Лора Янева