Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

С близо 70% се е увеличила цената на олиото

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 28.03.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Бизнес
Слушай новината

Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то е поскъпнало с повече от 70 процента.

Коронавирусът и климатичните особености в отглеждане на слънчогледа са сред основните причини за поскъпването, смятат борсови експерти.

От няколко седмици в хранителен магазин в град Съединение олиото става все по-скъпа стока. Цената се променя бързо.

"През седмица, през две - да. Цената в момента е 3,50 лева, беше 2,90, беше 2,40 и за нула време тук стана 3,50 лева в момента го продаваме", каза магазинерът Маргарита Лапкова.

За Иванка Чушкова олиото вече е пределно скъпо. А в други търговски обекти цената е още по-висока.

"По големите супермаркети и 3,70 лв. Вземала съм си един велосипед и обикалям магазините. Гледаме къде е по-евтино, за да можем да го вземем", каза Иванка Чушкова.

Производителите на растителни мазнини също търсят да купят изгодно суровина, за да не поскъпва още продукцията им. На борсата слънчогледът вече струва двойно повече в сравнение с есента на миналата година.

"След като прибраха реколтата ценовите котировки тръгнаха някъде между 550 - 600 лева за тон без ДДС. В момента някъде цената, вероятно им се иска на продавачите, е да мине 1000 лева", каза доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската равнина са празни. Слънчоглед няма.

"Ние къде от нужда от парични средства, къде от липса на подходящи складове, повечето производители още в периода преди Нова година са продали слънчогледа", каза селскостопанският производител Ангел Вукодинов.

А търсенето му расте. Малките рафинерии оглеждат регионите си за регистрирани земеделски стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио предвиждат и ограничаване на производството, а това би довело до още по-висока цена на олиото в магазинната мрежа.

Борсовите анализатори отчитат друга тенденция.

"Във момента сме стигнали в някакви пикови ценови равнища, навярно колкото повече се доближаваме до жътва, нещата би следвало да се успокояват", каза доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време купувачи намират алтернативни начини да се справят с поскъпването.

"Въобще не ме притеснява олиото, ако иска да расте. Ние пържим картофи с мас", казва Диана Стоянова.

Производители на растителни масла смятат, че цената на олиото може да се регулира и ако се спре износът на нерафинирано олио и слънчоглед. А ако има и държавен резерв, това допълнително ще успокои пазара.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Иванов 6-ти на 100 ярда бътерфлай в САЩ
Антъни Иванов 6-ти на 100 ярда бътерфлай в САЩ
Преминахме към лятното часово време
Преминахме към лятното часово време