НОВИНИ

Р. Северна Македония спря дарение от 920 български книги (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
20:12, 27.03.2021
Чете се за: 05:25 мин.
По света
Слушай новината

Българин с дарение от 920 книги за българския Културно-информационен център в Република Северна Македония не беше допуснат да премине границата от македонските власти и беше върнат. Българската реакция - по разпореждане на външния ни министър Екатерина Захариева консул от посолството ни се опита да убеди властите да пропуснат дарението, но в крайна сметка - безуспешно.

Дарението от 920 книги с "Български народни песни" на братя Миладинови бяха задържани по ред причини, дадени от властите в Скопие.

Граничните власти на Република Северна Македония първо са поискали книгите да минат митническа проверка, а впоследствие - да бъде получено разрешение от външното и културното министерство в Скопие. В крайна сметка на българина Виктор Стоянов беше отказано да влезе в страната дори и след намеса на консул от посолството ни.

Случаят носи и своите странности. От Културно-информационния ни център заявиха, че те нямат и не са били уведомени за намеренията на г-н Стоянов да сключи договор с тях и обясниха, че си има процедура за такива дарения.

Заради случая МВнР изпрати протестна нота до Външното министерство в Скопие, искайки обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна членка на ЕС, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира да се присъедини към Съюза. Външният министър Екатерина Захариева извика временно управляващия посолството на Скопие у нас да даде обяснение, а и да бъде попитан дали правителството на Зоран Заев стои зад клеветническа и очерняща кампания срещу България, зад която стои финансиран от правителството в Скопие словенски институт.

Посолството ни в Скопие иска обяснение от Р. Северна Македония за задържаните книги

По добросъседски Виктор Стоянов решава да дари 920 книги с "Български народни песни" на братя Миладинови на културния ни център в Скопие.

"А ние тази книга искаме да я внесем, защото интересът към български книги в тази държава е огромен. В Северна Македония", казва той.

Граничните власти на Скопие обаче спират Виктор. Първо разпореждат книгите да минат митническа проверка, а впоследствие настояват мъжът да вземе разрешение от външното и културното министерство в Скопие. Всички разпореждания са устни.

"Оказа се лъжа, всичко беше устно, 6 часа стоим на границата, идват полицаи от Република Северна Македония и ни подлъгват. След малко ще се разберем, договорено е и пр. волеизявления", допълва Виктор.

От Културния ни център в Скопие заявиха, че нямат договор за дарение с Виктор. Спирането на книги на границата обаче споделят е спомен от една друга епоха.

"Договор между мен и господин Стоянов писмен няма сключен. Такива дарения не е имало на книги, но по принцип, когато примерно състави минават или нещо, винаги има едно писмо, което е съпровождащо, примерно за инструменти или нещо такова", обяснява директорът на Културно-информационния център на България в Скопие Светлана Славова.

Захариева изпрати консул от Скопие да реши проблем с дарение от български книги

За да изясни случая, на границата пристига консулът ни от Скопие по разпореждане на външния министър Екатерина Захариева. Но часове по-късно Виктор не беше допуснат. Разказва, че редовно изпращат книги през български пощи с приятели.

"Стигнали сме дотам, че отделни лица, граждани, които пътуват до Република Северна Македония, да внасят по 5-10 книги в колите си. Държава кандидат член на ЕС дотам ли трябва да се стига, че да внасяме като партизани", пита той.

Преди Виктор да отпътува с книгите обратно от Гюешево към София, Външното ни министерство извика временно управляващия посолството на Република Северна Македония у нас, за да даде обяснение по случая. Също и да обясни стои ли съседката ни зад клеветническата кампания срещу нас под авторството на т.н. Международен институт за близкоизточни и Балкански изследвания, базиран в Словения.

От Министерството на външните работи обясниха, че: "със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите членки на Европейския съюз в Скопие".

Репортери: Александър Марков и Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туроператорите са затруднени да възстановяват парите за отменени пътувания
Туроператорите са затруднени да възстановяват парите за отменени пътувания
Третата вълна у нас: Инфекцията от коронавирус се развива все по-бързо
Третата вълна у нас: Инфекцията от коронавирус се развива все по-бързо