НОВИНИ

Ново европейско законодателство ще защитава работниците и околната среда

Николай Минков
от Николай Минков
20:57, 27.03.2021
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Всяка фирма в ЕС вече ще трябва да доказва, че при производството на стоки и услуги не са нарушени човешките и синдикалните права на служителите или пък еконормите. Европейският парламент промени законите по темата. Новите правила ще важат не само за фирмите в съюза, но и по цялата верига на доставчици, дори да са извън общността.

Най-важното е, че компаниите ще бъдат задължени да извършат проверка по цялата верига от доставката на суровините до готовия продукт и да декларират, че няма нарушение на правата на работниците и служителите. Ще се следи за спазване на работния ден, за експлоатация на женски или принудителен детски труд, ограничаване свободата на словото и синдикалните организации. Фирмите трябва да удостоверят още, че тяхната дейност не влияе негативно върху околната среда.

Правилата следва да се прилагат за компании, извършващи дейност на вътрешния пазар на ЕС, включително предприятия базирани в държави извън общността.

Предвиждат се тежки санкции за нарушителите на новите трудови и екологични правила и правна подкрепа за жертвите на компании в трети страни.

Предвижда се още забрана за внос на продукти или суровини, при които се установи, че са нарушени правата на човека или на екологичните норми.

Според Асоциацията на индустриалния капитал новите правила ще поставят европейските фирми в неизгодна конкурентна среда.

"Европейските предприятия се конкурират с китайските предприятия на пазара в трети страни, имат допълнителни тежести и допълнителни ангажименти по това законодателство и ги спазват, а другите не ги спазват и нямат такива регулации, това ще им даде конкурентни предимства", заяви изпълнителният директор на Асоциацията Добрин Иванов.

Според бизнеса, не е възможно фирма да докаже, че всичките й доставчици по веригата спазват правата на хората и еконормите, особено извън ЕС.

"Смятам, че ще се получи така, че ще се декларират едни факти, които не могат да бъдат контролирани и не могат да бъдат проверени", допълни Иванов.

Работодателите призоваха за строго прецизиране при изработването на новото законодателство.

"То трябва да гарантира създаването на обективен механизъм за контрол на правата на човека, а не просто да бъдат създавани правни норми на база на единични лоши практики", коментира още Добрин Иванов.

Според синдикати обаче новото еврозаконодателство ще реши редица проблеми на пазара на труда.

"Говорим за правото на създаване на семейство, правото на равен труд, при равни условия, равенство между мъжете и жените. Правото на свободно изразяване на мнение", каза Тодор Капитанов от КНСБ.

Не липсват и редица примери.

"Примерно работничка,на която й се казва - ти няма да забременяваш за определен период от време. Също така - няма да създаваш семейство! Дори в нормативни актове някои работодатели не дават да се правят публикации от личните фейсбук профили на хората", коментира Капитанов.

Освен на прякото трудово законодателство от КНСБ констатират и нарушение на синдикални и граждански права.

"Много често хората, когато се обединят в синдикална организация, носят последствие, било то пряко или непряко", каза още Тодор Капитанов.

Около половин милион граждани на ЕС са подкрепили инициативата за новото трудово законодателство чрез онлайн подписка, сред тях: 40 хил. българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И утре ни очакват високи температури
И утре ни очакват високи температури
Пандемията засили интереса на крадците към френските вина
Пандемията засили интереса на крадците към френските вина