НОВИНИ

Пандемията засили интереса на крадците към френските вина

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:43, 27.03.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Коронавирусът понякога може да преобърне ценностите. А вече преобръща и стойността на ценностите. И съдържанието на бутилките може да преобърне даже.

Бум на кражбите на елитни вина във Франция. При мащабна полицейска акция в департамента Жиронд бяха конфискувани 1000 бутилки на стойност около 320 000 евро. И това е пореден случай - разследващите твърдят, че всичко е заради пандемията. Защо?

Югозападна Франция. Разследването отвежда полицаите до апартамент в Булиак. Оказва се, че там са укрити 1000 бутилки от скъпи френски вина. Задържани и разпитани са 13 души.

"Идентифицирахме организирана престъпна мрежа, покровителствана от китайската общност. Откраднатите бутилки е трябвало да бъдат продадени на азиатски ресторанти, магазини за вино или да бъдат изнесени в чужбина", заяви полковник Жан-Баптист Фелисите.

Скъпите френски вина отдавна са страст на крадците. През 2014 г. отново имаше бум на кражбите във Франция и следите отново водеха към азиатски банди. Тогава се наложи винопроизводителите да усилят охраната, да монтират в избите детектори за движение или да съхраняват бутилките в бункери.

Оказва се обаче, че пандемията е засилила интереса на крадците към френските вина. През последните месеци престъпниците са станали по-изобретателни и по-дръзки. В началото на годината в района на Лион крадци проникнали в петзвезден хотел и откраднали вина за 350 000 евро.

Последвало скоростно преследване по магистралата. Управителят на хотела се опитал да настигне крадците. След това към него се присъединили полицаи. За да се отърват от преследвачите, крадците хвърлили скъпата плячка на магистралата.

Миналата пролет и през лятото също има регистрирани кражби. Мишените на крадците са разнообразни - от изби до магазини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново европейско законодателство ще защитава работниците и околната среда
Ново европейско законодателство ще защитава работниците и околната среда
Туроператорите са затруднени да възстановяват парите за отменени пътувания
Туроператорите са затруднени да възстановяват парите за отменени пътувания