НОВИНИ

Туроператорите са затруднени да възстановяват парите за отменени пътувания

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:29, 27.03.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Наред със затворените бизнеси расте и кризата в туристическия бранш. До момента, по данни на Министерството на туризма, 396 туроператори са получили общо 24 милиона лева държавна помощ, с които приоритетно да възстановят суми на пътници с анулирани пакети поради COVID-19 за изминалата година.

Закъсняла и недостатъчна за големите агенции с голям брой клиенти. Така туроператорите определят отпуснатата до момента държавна помощ за бранша. Размерът на предоставените безвъзмездни средства е ограничен до 4% от оборота през 2019-а и по този начин големите туристически компании не успяват да върнат парите на клиентите си. Освен това постановлението за тези средства важи само за анулираните през 2020 г. пътувания, но не и за тази.

БНТ: Вие на колко души дължите пари?

"На 6000. На част от тях започнахме вече да възстановяваме парите и може би вече сме възстановили на около 2000 души", заяви говорителят на обединение "Бъдеще за туризма" и собственик на туристическа компания Димитър Балтов.

На всички клиенти са предложени анекси и ваучери за бъдещи пътувания. Но както сега се случи с въведената задължителна 10-дневна карантина на завръщащите се от Африка, отказите започват отново да валят.

От първите два чартъра за Египет тази седмица реално ще отлети един, защото 160 души са се отказали, а в договорите им пише, че фирмата трябва да им възстанови 100% от заплатените средства.

"Ако всички накуп си поискат парите, няма как туроператорите да издържат на този стрес и отново ще се стигне до това туроператорите да търсят помощ от държавата, защото няма да могат да бъдат уважени исковете на всички клиенти едновременно", обясни Балтов.

Тодор е любител на пътешествията и миналата година през февруари заплаща пакетна екскурзия за далечна дестинация, която обаче не се осъществява заради ковид. Предложението на туроператора е за промяна на датата.

"Отложихме тази екскурзия за септември, но положението не се подобри и ми беше предложено да я отложа за април тази година, което мен не ме устройваше и естествено си поисках парите обратно", каза Тодор Диманов.

Фирмата му отказва и му предлага ваучер за Турция, където Тодор обаче не иска да ходи. След дълги преговори накрая заминава за Занзибар с последния полет преди въвеждане на 10-дневната задължителна карантина.

"Аз бях късметлия, но много мои приятели са в положение, че са предплатили, но не им връщат парите, не им предлагат друга алтернатива, това са много хора в това положение", допълни Тодор.

И туроператори, и клиенти са на мнение, че трябват по-бързи и навременни мерки.

"Да, трябва да се пазят хората, тяхното здраве е важно, но трябва да се мисли и затова да не се съсипе бизнес на по 25-30 години", каза Димитър Балтов.

Опасения за фалити е прогнозата на туроператори, ако не отпаднат въведените карантини при завръщане, поне за част от африканските държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пандемията засили интереса на крадците към френските вина
Пандемията засили интереса на крадците към френските вина
Р. Северна Македония спря дарение от 920 български книги (Обзор)
Р. Северна Македония спря дарение от 920 български книги (Обзор)