НОВИНИ

Една година война: Как се промени животът в Киев

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:47, 20.02.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Как войната в Украйна промени страната, Русия, Европа и света - отговорите търсим в поредица от репортажи в "По света и у нас" преди първата годишнина от началото на инвазията.

Тежка остава ситуацията на фронта, но Украйна върви към целите си, каза президентът Володимир Зеленски. Администрацията на американския държавен глава Джо Байдън готви нови санкции срещу Русия, като целта е да бъдат засегнато ключови индустрии - като енергийната и военно-промишлената, отбелязва Ройтерс. На фона на информацията на Вашингтон, че Китай може да предостави оръжие на Москва, Русия е последната спирка от осемдневната международна обиколка на дипломат номер 1 - Ван И.

Войната промени коренно живота в украинската столица Киев, но местните жители продължават да се опитват да си осигурят нормално ежедневие, доколкото това е възможно.

За да не губят време, учениците на Олена директно се събират в близката метростанция. Караме по програма - математика, биология, химия, казва учителката. Не е като в класната стая, но те се стараят, добавя Олена. А момчетата и момичетата сякаш не забелязват шума и хората край себе си.

Тамара Чайло, служител в метрото: "Онези първи дни бяха най-тежки - хората бяха объркани, уплашени. Всички бяха притеснени, нервни. Родителите се страхуваха за децата си".

Тамара и колегите са разработили схема в случай на въздушна тревога. По уредбата в метрото се обявява коя станция е най-близка и къде има повече свободни места. Диша се по-леко от преди година, но все пак има страх, признава Тамара.

Олена се стреми да води детето си да играе навън всеки ден. Разказва как през октомври миналата година след руска атака е разрушена детска площадка. Тогава разбрах, че никой няма да е спокоен докато не победим, казва Олена.

Олена Терешченко, жител на Киев: "Войната продължава девета година. Но през последните 8 не беше засегнала живота на всички ни. Сега присъства в живота на всеки един. Децата ни са деца на войната. Научихме се да ценим всеки миг".

Юлия Бевзенко е екскурзовод. От години показва забележителностите в Киев. За нейна изненада, след първоначалния шок, все още се намират хора, които идват да разгледат украинската столица.

Юлия Бевзенко, екскурзовод: "Възможно е да има сигнал за тревога докато обикаляме. Но ние вече сме научили сигналите - кога излита нещо, кога нещо лети към нас. Ще видим какво се случва и ще вземем решение в движение. По пътя има укрития, така че ще решаваме. Но да се надяваме, че всичко ще е наред".

Снимки: БГНЕС

Освен традиционните туристически места, сега част от обиколката на Киев са нощните клубове, превърнати в бомбоубежища.

Святлана Семенец, посетител на Киев: "Киев винаги се асоциира с хедонизма - по един или друг начин - с насладата, с усещането за безвремие. А сега вече си е отгледал мускули, малко е брадясал. Но си знае цената, умее да се защитава. Устоя в много сложни времена".

А в заведенията, които са запазили функциите си, местни музиканти изнасят благотворителни концерти - събраните средства отиват за защитниците на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна изненадващо в Киев (СНИМКИ)
Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна изненадващо в Киев (СНИМКИ)
Байк и рън за Чепън 2023 се завръща в оригиналния си пролетен формат
"Байк и рън за Чепън" 2023 се завръща в оригиналния си пролетен формат