НОВИНИ

Иван Демерджиев: Очакваме техническа помощ от ЕК за опазване на границата

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 20.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Акциите на МВР не са спирали и ще продължат както по отношение на предстоящите избори, така и срещу каналджиите и наркотиците. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е на посещение в Областната дирекция на полицията във Варна.

Той коментира, че един от задържаните за трагедията в Локорско съвсем наскоро е излежал 5-месечна присъда за каналджийство след постигнато споразумение и месец след като излиза от затвора, отново е заловен за такова престъпление.

Вижте повече в прякото включване на Деян Михайлов от Варна

Демерджиев обърна внимание, че не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване от свобода за човек, който два пъти е залавян за каналджийство.

"Ако на този човек му беше наложено адекватно наказание и ако прокуратурата не сключваше с него споразумение, той нямаше да е на пътя и нямаше да вози тези мигранти", коментира той.

Като пример вътрешният министър посочи, че двама българи са били осъдени в Гърция за сходно престъпление общо на 62 години затвор.

До дни България очаква помощ за опазването на границата.

"Очаквам всяка българска институция да участва. Очакваме техническа помощ от Европейската комисия тази седмица. Тя ще бъде в безпрецедентни размери. Изградиха се десетки КПП-та. Всеки, който е проникнал, правим опити да го заловим и да не допускаме т. нар. вторична миграция. Това е условие за приемането ни в Шенген. В момента ние се справяме най-добре с този проблем при положение, че мигрантският натиск е абсолютно несравним с натиска през предходните години", допълни вътрешният министър.

Той подчерта, че българската граница не е била по-добре охранявана никога от последните 10 години насам откакто има мигрантски натиск.

"Ако ви прави впечатление, говорим за превозни средства с тайници. А камионите убийци, които бяха заловени в Австрия през 2016 г. с 90 трупа с българска регистрация, камиона убиец в Есекс с 39 трупа с българска регистрация нямаха тайници. Там се возиха мигранти свободно, които минаваха свободно през територията на страната като на парад. Това се забрави много бързо обаче", каза още Демерджиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов и Лубе надделяха над Пиаченца след обрат
Алекс Николов и Лубе надделяха над Пиаченца след обрат
Защо се отлага влизането ни в еврозоната - коментар на Владимир Сиркаров и Бранимир Ботев
Защо се отлага влизането ни в еврозоната - коментар на Владимир Сиркаров и Бранимир Ботев