НОВИНИ

САЩ продължава да подкрепя доставките на F-16 за Турция

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:05, 20.02.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

САЩ продължават да подкрепят доставките на самолети F-16 за Турция. Това стана ясно след срещата на държавния секретар Антъни Блинкен с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

"Заставаме рамо до рамо в борбата с общите предизвикателства пред сигурността", каза Блинкен, като приветства ролята на Турция в подкрепа на Украйна.

Съюзниците трябва да се борят срещу тероризма във всичките му прояви, и Съединените щати трябва да предприемат конкретни стъпки, за осъществяването на ангажименти, които са поели предварително, заяви Чавушоглу. Според него, Анкара предприема мерки, които да предотвратят евентуално нарушаване на санкциите, наложени на Русия.

По отношение на членството на Швеция и Финландия в НАТО - според Блинкен и двете държави вече са предприели действия, за да удовлетворят притесненията на Анкара във връзка с разширяването на Алианса. По думите на Чавушоглу - разговорите по темата ще продължат.

"Финландия и Швеция вече предприеха конкретни стъпки, за да изпълнят ангажиментите, които са поели по отношение на Турция и мигрантите, които бяха закрепени писмено по време на срещата на НАТО в Мадрид. Ние приветстваме и ценим тези стъпки, и мисля, че те са съществени", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

"Няма да е нито правилно, нито честно, две различни теми - членството в НАТО на две държави да бъде условие за нашата покупка на самолети F-16. Това са две различни теми, за които трябва да бъдат изпълнени различни условия", заяви Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С Александър Георгиев на вратата Колорадо победи Едмънтън
С Александър Георгиев на вратата Колорадо победи Едмънтън
Външните министри на ЕС обсъждат войната в Украйна и енергийната дипломация
Външните министри на ЕС обсъждат войната в Украйна и енергийната дипломация