НОВИНИ

Една партия се е регистрирала за изборите на 9 юни

Транспортният министър Георги Гвоздейков ще оглави щаба за изборите

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:57, 16.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
една партия регистрирала изборите юни
Слушай новината

Една партия се е регистрирала днес за участие на изборите на 9 юни, това е Българско Национално обединение. Това съобщи на брифинг Росица Матева - говорител на Централната изборателна комисия.

"Организацията започна от момента, в който става ясно че ни очакват два вида избори. ЦИК прави всичко възможно да приема своите решения навреме преди сроковете по хронограмата, така че всички да бъдат запознати със своите права и задължения. Ние намираме медиите за наш естествен партньор. Вчера ЦИК проведе първа среща с Министерски съвет. Главчев ни увери, че ЦИК има пълното съдействие за организацията на вота. Уточнихме въпроси за отговорностите на министрите, които са определени за различни дейности", обясни Камелия Нейкова - председател на ЦИК.

"В тези избори имат право да гласуват тези, които имат навършени 18 години, имат уседналост 3 месеца преди изборния ден да имат постоянен или настоящ адрес тоест към 9 март. За ЕП могат да гласуват и тези членове на ЕС, които имат постоянно пребиваване в България. Ще могат да гласуват в страната и във всички държави членки на ЕС и в държави извън ЕС в дипломатически и консулски представителства. Извън ЕС ще гласуват само на национален парламент. В събота и неделя бяха направени консултациите за РИК. Ще бъдат назначени 31 РИК. Постигнато е съгласие за 7 РИК. За останалите ЦИК ще прецени как да ги назначи", каза Росица Матева - говорител на ЦИК.

Снимки: БГНЕС

"От печатницата на БНБ разбрахме, че има допълнителна машина за хартията за машините с шпула един инч. При два избора - на гърба на бюлетините полиграфическата защита ще е различен цвят. Министър Гвоздейков е определен за координатор", допълни Митева.

ЦИК се срещна с Министерския съвет вчера и премиерът Главчев увери, че имаме пълното съдействие на служебния кабинет, каза Камелия Нейкова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Главчев: Действаме безкомпромисно по всички сигнали за купуване на гласове
Премиерът Главчев: Действаме безкомпромисно по всички сигнали за купуване на гласове
Олимпийският огън беше запален в Гърция (СНИМКИ)
Олимпийският огън беше запален в Гърция (СНИМКИ)