НОВИНИ

58 дни до изборите: Ще оглави ли Гвоздейков щаба?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:05, 12.04.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Политика
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че предлагат и ще подкрепят транспортния министър Георги Гвоздейков да оглави щаба за изборите. Гвоздейков остана министър на транспорта и в служебния кабинет на Димитър Главчев. Заради това решение той беше изключен от ПП. Кирил Петков видя в този ход маркетингов трик и обвини ГЕРБ и ДПС в опит да си осигурят купен вот. На този фон на скандали за МВР и митниците социологът от Галъп Първан Симеонов предвижда, че тяхното изследване, направено за БНТ, в което има 10% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ще претърпи промени до изборите.

На четвъртия ден от обявяването на датата за предсрочните парламентарни избори в кулоарите на парламента тече разгорещена предизборна кампания. Лидерът на ГЕРБ предизвика ПП-ДБ с предложение министърът на транспорта Георги Гвоздейков, когото изключиха от ПП заради оставането му в служебния кабинет, да ръководи щаба на министерски съвет за изборите.

"В щаба за изборите мисля, че всички ще приветстваме решението министър Гвоздейков да го оглави, за да може да си проведат едни честни и демократични избори".

- Защо Гвоздейков?

- "Защото той е учредител на ПП, защото той им беше знаме, той им беше символ, безспорно честен човек, така всички ще са спокойни. Това е моето мнение, че така трябва да стане. Това предлагам", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От ПП-ДБ определиха атаките на ГЕРБ-СДС като кална операция и медийна кампания срещу тях.

"За господин Гвоздейков знаете, че той вече е изключен от ПП и това, което Борисов и Пеевски, защото те винаги са двамата - Борисов и Пеевски не трябва да ги разделяме умело правят, е правят един маркетинг трик, където слагат името на Гвоздейков отпред, за да си правят всичките задачи за купен вот в МВР, които са си поставили с абсолютно пълната координация от министъра до главния секретар. Реално да могат да замажат очите на хората през Гвоздейков, а изцяло да държат контрола в свои ръце, а купеният вот ще бъде безпрецедентен по време на тези избори", каза Кирил Петков, ПП-ДБ.

В разгара на скандалите социолозите твърдят, че те могат да повлияят на резултатите, които са отчетени към този момент. Изследването, направено специално за БНТ от "Галъп интернешънъл", също може да претърпи корекции с наближаването на изборите. В него ГЕРБ-СДС има 10% преднина спрямо ПП-ДБ, но допитването е направено още докато работеше редовният кабинет.

"Резултатът от изследването е финална снимка на предходното управление. ПП-ДБ показва продължаваща ерозия и има известно изпъкване на ДПС. Няма някаква шокираща разлика с предходни данни, но вероятно ще има разлика след текущите скандали", посочи Първан Симеонов от "Галъп".

До изборите остават точно 58 дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер се класира за полуфиналите на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Монте Карло
Яник Синер се класира за полуфиналите на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Монте Карло
Лудогорец инвестира средства от трансфера на Доминик Янков в многофункционална зала (ВИДЕО)
Лудогорец инвестира средства от трансфера на Доминик Янков в многофункционална зала (ВИДЕО)