НОВИНИ

Генадий Гудков: Путин може да управлява Русия единствено в състояние на война

Светът трябва да реши – или ще усмири агресора, или да го накаже за агресията

bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 12.04.2024
Чете се за: 20:17 мин.
По света
Слушай новината

Русия отново атакува с дронове и ракети цели на територията на Украйна. След като една от най-големите електроцентрали близо до Киев беше напълно унищожена, днес имаше и пожар в обект от енергийната инфраструктура в Днепропетровска област.

От Белия дом призоваха Камарата на представителите да предприеме незабавни действия за одобряване на двупартиен законопроект за националната сигурност, така че САЩ да могат да изпратят повече системи за противовъздушната отбрана на Киев.

За войната и стратегията на Путин - Евгения Атанасова разговаря с бившия руски депутат, офицер от КГБ и настоящ дисидент Генадий Гудков.

- Господин Гудков, как бихте определили етапа, на който се намира войната на Русия срещу Украйна? Виждаме ракетни удари, атаки на безпилотни летателни апарати, допълнителна мобилизация – каква е стратегията на новия стар президент?

Генадий Гудков: Стратегията на новия стар президент е много проста – войната му трябва, за да остане на власт. От първия ден, от най-първата секунда целта му беше само една – с помощта на войната да укрепи властта си и да я превърне в неограничено продължителна. Това е основната цел, всичко останало е гарнитура, всичко останало е лъжа, всичко останало е риторика – целта е удържането на властта. Днес има намерение да завземе Украйна с изтощението ѝ, да изчерпи търпението на Европа, на съюзниците на Украйна, на САЩ и на самия украински народ, който е смъртно уморен от тези изключително тежки години война.

Затова Путин смята, че ще воюва там до момента, когато не започнат да преговарят с него, докато не го признаят за победител или за страна в преговорите в тази война, за страна в преговорите за мир. Това обаче ще е катастрофа, защото Путин няма да спре – войната му трябва, като следваща доза на наркоман. Ако я няма тази доза, започва криза. И с него е така. Путин може да управлява Русия единствено в състояние на война. Това е нещото, което трябва да разберем. Затова всякакви преговори с Путин за мир ще са преговори за кратко примирие. Единствено изтегляне на войските, деокупация на Украйна, признаване на вината, готовност за плащане на репарации – единствено това може да е условието за мирни преговори. Всичко останало ще доведе до нова, по-тежка, по-разрушителна война. Путин в Кремъл, Путин неспособен да спазва международното право, Путин, който е без морални, нравствени норми, Путин, който не щади ничий живот е прекия път към нова война. Сега сме, като през 1938 година. Нова 1938 година, когато светът трябва да реши – или ще усмири агресора, или да го накаже за агресията. В момента сме в критичната фаза на войната, най-тежката критичната фаза на войната е точно сега, защото живеем на кръстопътя – или ще сме в мир с Путин на път към нова война, или ще има мобилизация на западната коалиция и наказание за агресора. Ето тогава ще дойде стабилният мир.

- А как може да се преодолее тази критична точка?

- Разбира се, това може да бъде решено от западната коалиция, демократичната коалиция, която помага на Украйна. Какво е важно да се разбере от всички българи, изобщо от всички хора – не става въпрос за война между Украйна и Русия, това не е война между две страни, това е война между глобалната система на демокрацията и глобалната система на тиранията, това е смъртоносен сблъсък, който става на територията на Украйна. Той е под формата на война на Русия срещу Украйна, но всъщност това е глобална война между демокрациите и тираниите.

И да се изгуби тази война означава да настъпят последици за целия свят, изключително тежки последици – Близкият Изток, Тайван, Африка, Азия, това ще са огромен брой въоръжени конфликти, които могат да доведат до Трета световна. Защото диктаторите ще имат пример за това, че могат да воюват, могат да нападат, може да бъдат променяни границите и за всичко това да не понесат наказание. И непременно ще го правят. А Путин днес е главното лице на този лагер на тиранията и диктатурата.

- Виждаме, че Украйна става причина за несъгласие между Германия и Франция? Шолц настоява пред Макрон френската армия да не участва пряко в помощта за Киев, за да не избухне световна война. Съществува ли такава опасност и трябва ли Европа директно да се намеси в Украйна?

- Смятам, че Западната коалиция не използва методиката, която използва Путин и смятам, че това е един голям минус. Какво прави Путин – Путин води хибридни войни, които уж не се водят от държавата, а всъщност е точно така. Ние, руската опозиция подкрепяме президента Макрон и действията на френските власти. Трябва да сме решителни, трябва да сме смели и трябва да изведем нещата докрай. Трябва да се побеждава Путин, да се побеждава на бойното поле в Украйна, не след като стигне по-нататък, той трябва да бъде победен на територията на Украйна. И това може да стане. Ще дам конкретен пример: пристигат да речем 100 пенсионирани пилоти на F-16, 100 току що пенсионирани пилоти на F-16. Те не са представители на въоръжените сили на никоя страна, вече са пенсионери, но, повярвайте ми, летят на F-16 не по-зле от пилот на 20 години, може би дори много по-добре. Какво може да стане – ами нищо, качват се на изтребителите и воюват. Така прави Путин, същото го правят и други диктатори. Защо да не може да го прави Западната коалиция?

Или изпращат хора, които едва вчера са се пенсионирали. Идват, влизат във въоръжените сили на Украйна и започват да подготвят патриоти, да подготвят военни кадри, тренират ги за стрелба с "Хамърс", управляват системите на ракетното оръжие, поставят инженерни заграждения и така нататък. Ако Западът не е готов за пряк военен сблъсък, може би дори няма нужда от това, не разбирам защо Западната коалиция не използва тези механизми, ще прощавате, на хибридната война?

- Напоследък Путин твърди, че Западът и Украйна са намесени в атентата в зала "Крокус Сити". Изключвате ли такава версия? За кого е полезна тя от гледна точка на вашия опит? Какъв е най-вероятният вариант?

- Много добре познавам "Крокус Сити", познавам системата за техническа сигурност там, а и на охраната. Работата е там, че моята компания, компанията на моето семейство беше дълги години една от най-големите в сферата на сигурността в Русия. Много от нашите служители отидоха да работят в "Крокус Сити Хол", в службата им за сигурност, в техническите им отдели. Напълно отговорно мога да кажа, че системата за сигурност на "Крокус Сити" отговаря на всички световни стандарти за сигурност, на световните стандарти – пожарогасителната система, системата за димоотвеждане, алармената система, която разблокира всички стълбища, всички входове и хората могат да се изнасят безпрепятствено от помещенията – всичко това беше налице. Имаше охранителна видеосистема, мониторни стаи, система за контрол на достъпа, групи за бързо реагиране, полицейски отдел. Питам, питам в пространството – защо нито една от системите за сигурност, подчертавам – нито една не се задейства. Защо? Защо полицейският отдел, който стои в "Крокус Сити Хол" с автоматично оръжие, с дежурна полицейска група не се появи? Час и половина никой не се появи, час и половина на мястото на престъплението нямаше нито един от органите на реда.

- Защо?

- Мисля, че този атентат, разбира се, беше на ИДИЛ. Украйна няма нищо общо с това. Но аз като специалист, като човек, който има представа какво е система за сигурността и защитата срещу тероризма на държавата, оставам с впечатлението, че става въпрос за клетка на ИДИЛ. В нея биха могли да влизат агенти на ФСБ, които са я ръководили, за да се внедрят в ИДИЛ, Специалните служби са длъжни да работят срещу ИДИЛ, длъжни са да вкарват в нея свои агенти. Създай си клетка и тази клетка може да правиш каквото ти скимне от името на ИДИЛ. И у мен се оформя впечатлението, това са мои догадки, нямам доказателства, но у мен се оформя от натрупването на факти, от огромния брой несъвпадения, от огромния брой въпроси впечатлението, че това беше терористичен акт под контрола на руските служби за сигурност.

Не може така да гори напълно окомплектовано, напълно оборудвано помещение. Не може! Там има дори водни оръдия, те насочват водна струя в огнището на пожара, в източника на топлина, има пожарогасителни системи, има спасителни системи – нищо не беше задействано. Няма как да стане така, няма как да стане, че от десет системи за сигурност нито една не работи! Няма как да стане такова нещо! Там са направени огромен брой проверки – противопожарната служба проверява, административната комисия проверява, ФСБ проверява, МВР проверява, Министерството на извънредните ситуации проверява, постоянно се правят проверки на местата на струпване на хора. Особено в Москва – това е един от най-големите комплекси. В Русия няма нищо по-голямо от него. Това е зала с десет хиляди места. Само си го представете, това е стадион в една сграда - десет хиляди места, девет хиляди и еди колко си, на практика десет хиляди места. И как някакви четири таджика можаха за 18 минути да убият десетки души и да опожарят зданието. Кой нормален човек може да повярва на това. Четирима таджика пристигат с някакво Рено, за 18 минути излизат от колата, две минути вървят до входа на "Крокус Сити", значи им остават 16 минути. Ако вярваме на Бастрикин и Следствения комитет, за 16 минути изстрелват 28 пълнителя с три "Калашника". Няма такова нещо.

Стрелял съм с "Калашник" ей толкова пъти през живота си – след втория пълнител цевта на автомата се нажежава и той вече започва да плюе куршумите. Не е възможно за толкова време да се изстрелят толкова патрони, не е възможно. На видеото не чуваме да се стрелят непрекъснати откоси, има паузи между изстрелите. Как биха могли да изстрелят 28 пълнителя. Освен това, тези таджики, наети в чатовете, без военна подготовка според биографиите им, без опит в убиването на хора се качват на колата без оръжие, без експлозиви, без предпазни средства и подкарват с бясна скорост, със 150 км/час за Брянск. Представете си, хората, които са извършили такова нещо, трябва да са наясно, че всички ги търсят, би трябвало, ако тръгнат да ги задържат, или да окажат въоръжена съпротива, или да се взривят. А те пътуват с жигула, имат един пистолет без патрони. Без патрони! Няма нито гранати, нито експлозиви, никакви тротилови шашки – нищо нямат, хора, които половин Русия трябва да ги търси, всички хора под пагон да ги търсят. Можете ли да повярвате, че това са хората, извършили такова престъпление?! Погледнете трезво на нещата – в чатовете да наемат хора с опита на командоси и хладнокръвни убийци. И след това тези хора, които знаят, че са извършили такова престъпление, тръгват с колата без да сменят номерата, нарушават всички възможни правила, при това нямат нито оръжие, нито експлозиви, нито гранати. Те са просто мишена, просто са мишена! Ако започнеш да анализираш всичко това, всичко става абсолютно ясно. Изобщо мисля, че други са стреляли, мисля, че пожарът в Крокус е бил подготвен, смятам, че и стрелбата и подпалването на зданието са предварително подготвени. Тази терористична атака е била необходима, на кого е била необходима и кой би могъл да изключи тези 10 или 12 системи за сигурност? Просто задавам този въпрос и разбирам, какъв може да бъде отговорът. Разбирам, какъв е отговорът!

- Господин Гудков, след смъртта на Алексей Навални се очакваше някакво обединяване на руската опозиция, надежда, че може би съпругата му ще продължи делото му. Напоследък няма никакви новини, какво се случва, съществува ли алтернатива на Путин?

- Алтернатива на Путин е всеки втори жител на Русия, ако който и да е жител на Русия заеме мястото на Путин, нещата ще са много по-добре, повярвайте ми. Работата не е в това, всъщност Юлия Навалная явно е много силно шокирана от смъртта на съпруга си, в морално отношение е в много тежко състояние. На 16 и 17 този месец предстои Третата Берлинска конференция, която е насочена към координиране на дейността и обединяване. Винаги сме канили екипа на Навални, отнасяме се с уважение към героизма и мъжеството на Алексей Навални, който даде живота си за бъдеща Русия. Много се надяваме Юлия Навалная да може да преодолее онова, което се случи с нея. Изпращаме лъч на подкрепа, чакаме я, надяваме се, но така или иначе продължаваме процеса на координация. Надявам се, че Третата берлинска конференция, посветена именно на координацията и взаимодействието, ще донесе резултат. Мога да кажа, че сега руската опозиция изграждат отношенията си със западните европейски институции. Създали сме група, платформа в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и сега в нея ще бъде назначен докладчик за Русия, един постоянен работен орган. Същият постоянен работен орган е създаден в Европейския парламент, който през май предстои да бъде наново избран, избирането му предстоят на 9 юни. На такова системно равнище вече се води диалог, води се и с националните парламенти. Сега въпросът не е в обединяването, въпросът сега е за изработването на стратегия за Русия. Най-главният проблем е, че никой няма нито разбиране, нито представа, нито план, какъв трябва да е резултатът от войната с Русия. Дали в Кремъл ще си е Путин, как ще се извърши смяната на властта, какво трябва да се направи за това, какво не трябва да се прави, как трябва да се коригира политиката на санкции, как трябва да се коригира миграционната политика. Когато задаваме тези обикновени въпроси на нашите колеги от Западната демократична коалиция, нямаме отговор.

Попитах едно високопоставено лице в Европейската комисия: „Някакъв план няма ли да направите?” А той отговори - „Толкова е трудно, 30 члена сме на Европейския Съюз. Може би вие, руската опозиция, да се разберете с американците. Те да съставят план, и ние тогава ще ги подкрепим”. Разбирате ли – няма стратегия за Русия. Войната не може да приключи само с военна победа на Украйна, защото след това идва въпросът „Какво става с Русия?” Остава източникът на заплахи ли? Войната ще избухне в балтийските страни ли? Следващата война в Молдова ли ще е? В Грузия ли? В Казахстан ли? Къде? А тя непременно ще стане. И може би точно защото няма такъв общ план, няма и осъзнат диалог, няма мерки, насочени към постигането на стабилен мир. Постоянно повтарям, че примирие с Путин означава кратка почивка преди следващата война. Без Путин в Кремъл ще можем да установим стабилен мир и много десетилетия Европа ще може да живее в мир, защото Русия ще се развива по пътя на демократизирането, на депутинизацията и това е основното, което може да запази мира. Не въоръжаването на НАТО, което се предвижда за трилиони долари. Казвам, нека да похарчим стотици милиарди, за да помогнем на руснаците вътре в Русия да сменят властта и да тръгнат по пътя на демокрацията. Това ще е много по-евтино и много по-сигурно.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец инвестира средства от трансфера на Доминик Янков в многофункционална зала (ВИДЕО)
Лудогорец инвестира средства от трансфера на Доминик Янков в многофункционална зала (ВИДЕО)
Ваксинирано дете от София е първият случай на морбили у нас
Ваксинирано дете от София е първият случай на морбили у нас