НОВИНИ

Ваксинирано дете от София е първият случай на морбили у нас

Айше Сали
от Айше Сали
16:33, 12.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Първи случай на морбили е открит у нас за тази година. Става въпрос за дете на 4 г. от София, потвърдиха за БНТ от Столичната РЗИ.

Две ваксини за морбили трябва да ни предпазят от т.нар. дребна шарка. Първата се поставя, когато детето е на 13 месеца, а втората - на 12-годишна възраст. Случаят, който е потвърден в София, е на 4-годишно дете, което е получило първата ваксина, обясниха здравните власти.

Според вирусолога и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев от него могат да бъдат направени и добри, и лоши изводи.

"Хубавото е, че една седмица след доказването на случая нямаме нови случаи. За мен това е успокоително. Не е успокоително обаче, това че се яви такъв случай", каза той.

Установеният случай на вече ваксинирано дете с морбили е по-скоро изключение, но той отново повдигна въпроса за поставянето им.

"Няма нужда от репресии. Трябва да се въведе нещо много просто - когато някой откаже да постави на детето си ваксина, която е финансирана от държавата, трябва да подпише декларация: "Знам, че ми е осигурена такава ваксина. Отказвам." И ако детето се разболее или стане нещо по-лошо, да се знае кой ще носи отговорност, а не тя да се размива и както винаги, да се търси отговорност в лекарите", коментира проф. Кантарджиев.

В РЗИ - София е разкрит имунизационен кабинет. Той ще работи безплатно всеки делничен ден и в него могат да се ваксинират хората без личен лекар, както и тези, които са пропуснали ваксината срещу морбили, паротит и и рубеола.

Работното време на кабинета е в делнични дни: от 8.30 до 12.00 и от 12.30 до 17.00 ч.

Мярката и след писмо на Министерството на здравеопазването, което цитира данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за нарастване на случаите на морбили в държавите от Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генадий Гудков: Путин може да управлява Русия единствено в състояние на война
Генадий Гудков: Путин може да управлява Русия единствено в състояние на война
Бранимира Маркова: Добър старт за Боряна Калейн и Стилияна Николова
Бранимира Маркова: Добър старт за Боряна Калейн и Стилияна Николова