НОВИНИ

ЕК с мерки срещу Беларус заради мигрантите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:28, 29.09.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
​новата европейска комисия одобрена ноември
Слушай новината

Европейската комисия предложи днес да бъдат замразени части от Споразумението за облекчаване на визовия режим между Европейския съюз и Република Беларус. Решението идва вследствие на опитите на режима в Минск да дестабилизира ЕС и неговите държави членки чрез улесняване на незаконната миграция за политически цели, както и решението на страната да спре действието на споразумението за обратно приемане между ЕС и Беларус.

Предложението е насочено към конкретни категории длъжностни лица в Беларус, свързани с режима, и няма да засегне обикновените граждани на страната, които ще продължат да се ползват със същите предимства както досега.

Споразуменията между ЕС и Беларус за облекчаване на визовия режим и за обратно приемане влязоха в сила през юли 2020 година. Споразумението за облекчаване на визовия режим се отнася до взаимното издаване на визи на граждани на Съюза и на Беларус за планиран престой от не повече от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период.

Със Споразумението за обратно приемане се установяват процедури за безопасното и организирано връщане на лица, които пребивават незаконно в ЕС или Беларус, при пълно зачитане на правата им съгласно международното право, и по-специално на принципа на забрана за връщане.

Продължаващите репресии срещу беларуския народ, едностранното решение на режима да спре обратното приемане в Беларус на лица, които нямат право на престой в ЕС, както и организирането на незаконна миграция към ЕС сериозно подкопават тези споразумения, казват от ЕК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен пристигна в Белград
Урсула фон дер Лайен пристигна в Белград
Димитър Кузманов отпадна от Sofia Open
Димитър Кузманов отпадна от Sofia Open