НОВИНИ

Къде са настанявани нелегалните мигранти?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:14, 19.09.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Относно разследването за трафика на нелегални мигранти от наши източници, близки до разследването, БНТ научи част от местата, където трафикантите са настанявали мигрантите от Афганистан.

И трите места се намират в близост до Лъвов мост. Работещите там обаче отрекоха да са настанявали нелегални мигранти. Някои от тях дори ни допуснаха до вътрешността на местата за настаняване и в действителност там нямаше хора, които външно да приличат на мигранти.

Разговаряхме и с живеещи в тази част на града, но те се притесняваха да застанат пред камерата. Разказаха ни обаче, че особено нощем в района често могат да бъдат забелязани хора, които приличат на мигранти, но не знаят къде са били настанявани.

Отидохме до хостел с пет стаи в близост до Лъвов мост, за който имахме информация, че са настанявани мигранти. Управителката на хотела ни показа тетрадките, в които записва всички, които нощуват там, и заяви, че сред тях няма нелегални.

"Няма нелегални. Всичко е записано. Имам тетрадка, в която записвам всеки дошъл с документ", заяви Иванка Господинова, управител.

Във втория хостел, който се намира в близост до бул. "Мария Луиза", също отрекоха да са били настанявани нелегални.

"Не, не. От отдавна не е така, защото от "Миграция" имаме забрана и актът е много голям. Идвали са и съм ги връщала", допълни Людмила Цековска, рецепционист.

Наблизо открихме и третия хостел. Служителите там отказаха коментар пред камера, но заявиха, че информацията ни е грешна и там няма нелегални. Живеещи в района на "Мария Луиза" споделят, че често са виждали хора, които им приличат на мигранти. Особено вечер край денонощните магазини за кафе и цигари.

Спецакция: Разбиха група за нелегален трафик на мигранти (ОБЗОР)

Според данни на МВР и ДАНС разбитата в четвъртък група за трафик на нелегални мигранти е имала десетки помагачи - хора, които транспортирали, настанявали и укривали нелегалните мигранти по време на техния престой в България.

Нелегалните мигранти прекарвали известно време в София. Някои от тях нощували в хотели, а други в гористи местности.

А за да достигнат до Западна Европа, мигрантите заплащали сериозна сума, която можело да достигне 10 000 евро. Четиримата задържани за трафика у нас получавали от тези пари по около 1000 евро чиста печалба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА взе трите точки от Ботев Вр в голов мач
ЦСКА взе трите точки от Ботев Вр в голов мач
"Продължаваме промяната" - факт е новият политически проект
"Продължаваме промяната" - факт е новият политически проект