НОВИНИ

Спецакция: Разбиха група за нелегален трафик на мигранти (ОБЗОР)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:16, 18.09.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Седем задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. За четирима от тях Специализираният съд днес постанови най-тежката мярка - задържане под стража. Ръководителите на групата са двама души - афганистанец и българка.

Работата по случая е започнала преди година след постъпила информация в ДАНС. Сигналът съобщавал за група, превеждала нелегални мигранти през българо-турската граница в посока Западна Европа.

Акцията е проведена на територията на София, Хасково и Русе. Извършени са множество претърсвания на адреси, свързани със задържаните. Намерени са телефоните и сим картите, чрез които участниците в групата са комуникирали помежду си и уговаряли транспортирането на мигрантите.

На всеки адрес са намерени значителни суми, като общата стойност е над 40 000 евро. Ето как е действала схемата и по какви канали е превеждала мигранти.

Основно нелегални мигранти от Афганистан е транспортирала задържаната група, а именно там е началната точка на един от основните канали за трафик. За кратко мигрантите са престоявали в Турция. След това били превеждани в България. Едно от разпределителните депа в страната е в района на Вакарел.

Впоследствие нелегалните мигранти са били откарвани към София. В столицата били настанявани в предварително осигурени квартири или нощували в гористи местности. След това били прекарвани през Сърбия за Западна Европа. Цената на тази услуга зависела от конкретни уговорки между трафикантите и мигрантите.

"Средно сумата от Афганистан до Германия или някоя близка западноевропейска страна, която трябва да заплатят още от Афганистан, варира в порядъка между 8 и 10 хиляди евро. За превеждането на конкретен мигрант от територията на Турция до Сърбия обикновено цената е около 2 800 евро", заяви Цветан Цветанов от ДАНС.

Нелегалните мигранти предварително депозирали парите чрез така наречените "хавалдари".

"Това обикновено са собственици на магазини или обменни бюра, които са базирани в Турция и при представянето на доказателство, че групата е достигнала желаната дестинация по маршрута тогава се освобождава самото заплащане и се разпределя по веригата", каза още Цветан Цветанов.

Групата се е отличавала с добра вътрешна организация.

"Много добре структурирана група с участието както на български, така и на чужди граждани. Строга йерархия на групата с конкретна роля на всеки участник в нея", допълни директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

От прокуратурата съобщиха, че ръководителите на групата са двама - афганистанец и млада жена, която е българска гражданка.

"Именно нейната роля е да осигурява и парите, които се заплащат на различните звена при трафикирането на лицата от границата до другата граница", добави наблюдаващият прокурор Теодора Йонова.

От обвинението съобщиха, че третият участник в групата е афганистанец. Оказвал логистична подкрепа на лидерите и контактувал с лицата от Турция, които осигурявали мигрантите. Четвъртият участник е българин, намирал шофьорите, които транспортирали мигрантите. Адвокатът му заяви, че ще обжалва, защото, според него, няма достатъчно доказателства.

"Не познава хората от групата, няма свидетелски показания в тази посока. Няма никакви доказателства в тази връзка", каза още адвокатът Мариян Борисов.

На този етап не може да се каже дали транспортираните от групата нелегални мигранти са били с рисков профил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабела Янкова триумфира със Световната купа за девойки в планинското колоездене
Изабела Янкова триумфира със Световната купа за девойки в планинското колоездене
Жители на Айтос излязоха на протест след катастрофата с три жертви
Жители на Айтос излязоха на протест след катастрофата с три жертви