НОВИНИ

"Продължаваме промяната" - новият политически проект на Кирил Петков и Асен Василев

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:55, 18.09.2021
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Преди официалното представяне на проекта "Продължаваме промяната" Кирил Петков даде специално интервю за предаването "Бизнес.БГ". А министърът на образованието Николай Денков обяви, че не е част от проекта заради отговорността му към образователната система и това, че смяната на правителството е съвпаднала с началото на новата учебна година. Денков беше гост тази сутрин в "Денят започва с Георги Любенов".

Два дни след като Кирил Петков и Асен Василев обявиха официално, че ще участват в следващите избори все още не е ясен техният мандатоносител, а подробности около идеите им за участие в политическия живот се очаква да бъдат оповестени утре. В интервю за предаването "Бизнес.БГ" Кирил Петков каза, че ще заложат на дясна икономическа политика, която да постигне леви резултати и ще работят за борба с корупцията.

"Трябва да бъдете част от системата, която да лимитира корупцията, да правите прозрачно управление, да давате хубави проекти. Така че това е една съвместна работа, която не е функция просто да се каже - парите отиват натам, а парите биха отишли натам, ако тези и тези условия се изпълнят", заяви Кирил Петков.

Третият човек, който още през лятото вървеше заедно с Петков и Василев в идеята за нов проект, е служебният министър на образованието Николай Денков.

Министър Денков: Ако правителство не се сменяше на 15 септември, вероятно щях да съм с Петков и Василев

Според него, ако моментът на това ново начало е бил два месеца по-рано или по-късно от началото на учебната година, вероятно е щял да бъде с двамата си бивши колеги. Сега обаче смята, че задачата му е да минимизира, доколкото е възможно, следващата вълна в образователната система без да се затварят училищата.

"Ако правителство не се сменяше на 15 септември, а два или три месеца по-рано или по-късно, вероятно щях да бъда с Кирил Петков и Асен Василев. Ангажиментът към просветното министерство е важен. Но при положение, че през последните 3 месеца подготвяме тази система, организираме я по различен начин, слагаме един много труден механизъм, при който да се следи във всяко едно училище какво се случва, за мен беше некоректно да напусна системата, да сложим нов човек, който не познава как работи системата и да се опитаме да я подкараме на 15 септември", допълни служебният министър на образованието Николай Денков.

Драгомир Стойнев: БСП избра Радев за президент - искаме да знаем подкрепя ли новия проект

По повод новия политически проект от БСП искат отговор от президента Румен Радев дали стои зад него. В предаването "Панорама " Драгомир Стойнев каза, че това е важно предвид появилите се информации, че двамата бивши министри се опитват да купят партия като "Екогласност " например, както и фактът, че БСП е открила Румен Радев.

"БСП издигна Румен Радев за президент. БСП направи кампанията на Румен Радев. БСП избра Румен Радев за президент. В най-тежките битки БСП е била зад гърба на Румен Радев и ние просто искаме да знаем той подкрепя ли този проект на двамата си министри или не", каза още Драгомир Стойнев.

Още при смяната на служебните кабинети Кирил Петков декларира, че не са президентска партия, но подкрепят вижданията на държавния глава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Айтос излязоха на протест след катастрофата с три жертви
Жители на Айтос излязоха на протест след катастрофата с три жертви
Манчестър Сити с грешна стъпка у дома срещу Саутхямптън
Манчестър Сити с грешна стъпка у дома срещу Саутхямптън