НОВИНИ

Накъде след Меркел? Какви са очакванията седмица преди изборите в Германия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:31, 18.09.2021
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Националните избори в Германия ще се проведат точно след седмица. Досегашният канцлер Ангела Меркел имаше добри отношения с бившия премиер Бойко Борисов, но нейното управление е към края си. Въпреки това българската икономика винаги ще е пряко свързана с германската, затова и бъдещата политика на страната е важна и за България. Какво беляза "епохата Меркел", какво наследство оставя "германската желязна лейди" и кой има най-големи шансове да заеме високия пост?

"Германия не беше съвсем готова за жена канцлер. Последваха няколко крайно скандални седмици - в тази демократична Германия се разрази бурна дискусия - в медиите, в нейната собствена партия, дали тази жена наистина може да бъде канцлер", заяви Алис Шварцер, издател и активист за защита правата на жените.

Изминалите 16 години безапелационно доказаха, че Ангела Меркел не само се справи със задачата, но утвърди страната си като водеща сила на голямата шахматна дъска на политиката. Скромната външност на Меркел прикрива изключително грамотен и мъдър политик, за когото популизмът е чужд и който твърдо отстоява заявените позиции. Едно от най-забележителните качества на канцлера е нейната прагматичност.

След мощното земетресение в Япония през 2011 и последвалата ядрена авария в АЕЦ Фукушима, Меркел буквално за час променя становището си за това направление на енергетиката и поставя началото на последователна и твърда политика по съкращаването ѝ.

Не е особено харизматична, не блести с ораторско майсторство, но e с точна преценка за тежестта на думите и значението им. За четирите си мандата Меркел успя да се справи с няколко мащабни кризи - икономическа, бежанска, пандемия и с безброй по-малки и по-големи политически конфликти.

Един от ключовите моменти беше отварянето на Германия за бежанци през 2015 година. Решението ѝ беше прието скептично и хладно, но визионерските ѝ възгледи доказаха, че то е е било правилно. Към днешната дата двама от трима бежанци от близо 900-те хиляди, които Берлин приюти, имат работа и разбират немски.

"Нека просто да кажем, че Германия е силна държава и нагласата ни е - постигнали сме толкова много, ще се справим и с това. Ние можем да се справим, там където има препятствие - ние трябва да го преодолеем", каза Ангела Меркел.

Приемана е за канцлер на цяла Европа, блестяща е в ролята на европейски кризисен мениджър, работила е с 4-ма американски президенти. С присъщия си прагматизъм успява да защити интересите на Берлин в отношенията с Москва и Пекин, въпреки, че се чуват обвинения за мекота в позицията ѝ.

"Най-голямата ѝ заслуга е, че успя да премине през всички тези огромни кризи със забележително достойнство", допълни Алис Шварцер, издател и активист за защита правата на жените.

Обича да готви картофена супа и да пече сладкиш със сливи. Ще остане в историята със скромния си стил на обличане и ще бъде запомнена с палитрата си от цветни сака.

А кой ще успее да влезе в обувките на Меркел? Последните социологически данни показват, че германската социалдемократическа партия и Олаф Шолц имат преднина пред обединението Християндемократически/Християнсоциален съюз ХДС/ХСС на Армин Лашет.

Ако през април изглеждаше, че кандидатът на Зелените Аналена Бербок има шанс да бъде 1-ият зелен канцлер, сега проучванията отреждат трето място на партията.

След седмица ще стане ясно в коя посока ще натежат гласовете на германците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преслав Боруков с първи гол за Залаегерсег
Преслав Боруков с първи гол за Залаегерсег
Ще има ли фенове на Sofia Open 2021?
Ще има ли фенове на Sofia Open 2021?