НОВИНИ

Екип на БНТ в скритото сърце на Португалия - Коимбра

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:42, 06.07.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Общество
екип бнт скритото сърце португалия коимбра
Слушай новината

Тази събота в новия брой на предаването „Европейци“ ще ви заведем на място, което предлага наслада за всички сетива. Коимбра. Градът в сърцето на Португалия, приблизително по средата между Лисабон и Порто, е сравнително непознат на туристите, но носи неподправено очарование, а в центъра му всяка гледка е кадър, който искате дълго да пазите в съзнанието си.

Цветелина Йорданова и Владимир Богдански ще ви разкажат защо Коимбра беше избран за гастрономическа столица на Европа за 2021 г.

С шеф-готвача Паула Кейрош, избран за един от посланиците на кухнята на Коимбра и съпругата му Едуарда, ще видите как местните хора умеят да използват всичко, което се произвежда в района по най-добрия начин за приготвяне на вкусна и здравословна храна.

Тук традиционните рецепти, простите ястия и доброто познаване на продуктите са на почит. Португалците се гордеят с храната си, а тя заема важно място в живота им.

Ще ви покажем и защо си струва да опитате всичко в този град – не само изящните десерти и неповторимата храна.

От бръснещия вятър по бреговете на река Мондего до тихите стръмни улички, водещи към сградата на Университета на Коимбра, основан през 1290 г., от величието на Катедралата до любопитството на котките, позиращи с удоволствие пред камерата, градът се настанява в сърцето на всеки, който броди из него.

Сред най-впечатляващите неща е умението на хората да живеят бавно и с наслада, без бързане, с топлина в общуването и дълги разговори.

Цялата история гледайте тази събота в новия брой на „Европейци“ веднага след централната емисия новини в 20.00 ч.

„Европейци“ е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте „Eвропейци“ всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР провери над 6600 лица при акцията срещу купуването на гласове
МВР провери над 6600 лица при акцията срещу купуването на гласове
54 жалби до прокуратурата срещу списъка на свързаните със санкционираните по "Магнитски"
54 жалби до прокуратурата срещу списъка на свързаните със санкционираните по "Магнитски"