НОВИНИ

Екоминистърът дава "Морска администрация" на прокуратурата

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 30.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на околната среда и водите дава Изпълнителна агенция "Морска администрация" на прокуратурата, заради неспазване на указанията на министерството при първия опит за разтоварване на заседналия в защитена местност край Камен бряг кораб. Засега няма опасност от екокатастрофа, заявиха от екоминистерството.

"Видяхте това до какви беди ни доведе, а защо е така ще отговарят пред прокуратурата. Съгласно този регламент много по-опасен и токсичен е лекият дизел, който е отстранен", заяви на брифинг министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Силен вятър възпрепятства акцията за освобождаването на заседналия кораб

"Създадена е стройна организация още от 25 септември, на място е осигурено вземането на проби до кораба, този мониторинг е непрекъснат до крайното изтегляне на кораба, тенденцията е стабилна, няма отклонения и замърсяване в средата", допълни Росица Карамфилова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по околна среда.

Защитени видове птици могат да пострадат заради заседналия кораб, алармира БДЗП

Още от началото на аварийно-спасителната операция МОСВ бяха на място, присъствах на успешната операция по разтоварване на горивото, за съжаление одобрената схема не беше спазена от Морската администрация, със самоволно решение промениха схемата, добави очевидец на операцията.

"Никога няма да подложим на риск замърсяването на морето и на околната среда. "Морска администрация" трябва да се реорганизира и да се оборудва с необходимите средства, това, което липсва, трябва да се наеме и да се потърси помощ от съседни страни. Според европейския регламент, който сме длъжни да спазваме, този товар не е трябвало да бъде насипен, а е трябвало да бъде опакован, сега нямаше да има проблем, нито при очакването за неговото извличане, нито при претоварването му в друг съд", каза още министър Асен Личев.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дезинформация за ваксините: YouTube сваля видеа с невярно съдържание
Дезинформация за ваксините: YouTube сваля видеа с невярно съдържание
Протести в Словения: Недоволството срещу здравната политика, свързана с COVID-19
Протести в Словения: Недоволството срещу здравната политика, свързана с COVID-19