НОВИНИ

ЦИК обсъжда нова обществена поръчка, обмисля се закупуването на повече от 1600 машини

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:00, 30.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Централната избирателна комисия представи информация около организацията за провеждането на изборите 2 в 1. На 14 ноември българските граждани ще отидат до урните за президентския вот, както и да гласуват на предсрочните парламентарни избори.

Общо 22 партии са се регистрирали, от тях само една е получила отказ. От тези 22 - 10 партии са се регистрирали за изборите за Народно събрание, 12 партии - и за изборите за НС, и за президентските.

Отказът за регистрация е на "Българско лято" заради липса на удостоверение за актуална банкова сметка.

7 коалиции са подали документи за изборите. От тях 5 за президентските избори и всички 7 коалиции за парламентарните избори.

Тече регистрацията на инициативните комитети.

Прогнозно:

  • 11643 ще са секциите;
  • 6 708 189 ще са избирателите;

"Обществената поръчка за закупуване на машини беше прекратена заради нахвърляне на максимално заложения бюджет от двете фирми, участвали в поръчката. Обсъждаме да се обяви нова обществена поръчка, обсъждаме дали да закупим повече устройства - възможно е да има по-висока избирателна активност. Ще преценим колко допълнителни трябват над тези 2200 секции да има по две. Поискахме с писмо от министъра на финансите - ако обявим обществена поръчка, ще ни осигурят ли средства - получихме отговор, че ще осигурят. Днес в 14.00 часа имаме среща със "Сиела Норма" за изясняване за прехвърляне на собствеността на софтуера".

За 14 ноември не е взето решение с една карта ли ще се гласува. Имаме намерението ЦИК да вземе решението след подписването на договора. Повечето сме на мнение да се гласува с една карта, защото иначе има възможност да бъдат объркани картите, особено в секциите с по две машини", коментира Росица Матева - говорител на ЦИК.

"671 секции може да бъдат разкрити в 67 държави. От днес ще се подават заявления от българите в чужбина. Може и да не се наложи да купуваме толкова много флаш памети", допълни Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Цялата пресконференция на ЦИК вижте във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дезинформация за ваксините: YouTube сваля видеа с невярно съдържание
Дезинформация за ваксините: YouTube сваля видеа с невярно съдържание
Протести в Словения: Недоволството срещу здравната политика, свързана с COVID-19
Протести в Словения: Недоволството срещу здравната политика, свързана с COVID-19