НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ говори собственикът на поразената от ракета ферма в Пшеводув

Александър Марков
от Александър Марков
17:55, 18.11.2022
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Ексклузивно пред БНТ говориха собственикът на полската ферма в Пшеводув, в която се разби ракета и кметът на общината, в която се намира селото.

Федерико Виола, в чиято ферма работят 30 поляци, заяви, че двамата загинали негови служители - Богдан и Богослав, са били отлични хора, чиято загуба е огромна трагедия.

Двамата били на мястото за товаро-разтоварни дейности със зърно, които отнемали не повече от две минути и точно в този момент ракетата ударила сушилнята. Той изрази учудване, че от толкова ферми и хиляди километри земеделски земи в района ракетата е поразила точно тези силози.

"Иска ми се да мисля, че ударът не е бил преднамерен, че е било инцидент, но е толкова странно, защото тук има много свободна земя, поля. Точно в този момент нашите двама служители са били там да извършат претоварване на зърното - операция, отнемаща не повече от една-две минути. Наистина не е за вярване", каза Виола.

Близки на двамата загинали поляци си спомнят за тях през сълзи.

"Разбира се, че ги познавах. Те бяха двамата добри приятели. Бяхме в едно и също училище, в един клас. Богдан ми беше съученик, сега вече се притеснявам понякога, също плача понякога. Защо умряха? За чия война?", се пита Станислав.

"Ракетата, която се взриви тук... Всички вярваме, че е било инцидент и че няма да се повтори отново", коментира Александра, колежка на жертвите.

Ракетният инцидент в Пшеводув няма да повлияе на отношенията между Полша и Украйна

Страх цари в Пшеводув и района на община Долхобичов. Макар и само на 6 километра от границата с Украйна, местните жители не са свикнали ракети да падат на главите им. Този район на Полша е известен като “източната стена”, възпираща не само студовете, но и всички опасности. Но заради войната в Украйна опасностите вече не могат да бъдат възпрени от стени.

Кметът на общината Грегорж Древник е и един от първите, пристигнали на мястото на взрива в Пшеводув във вторник следобед.

"Живея наблизо до мястото на инцидента. След като чух взривовете, защото имаше 2 взрива, реших да дойда на мястото и да проверя. Намерих огромни унищожения. Може да се мисли, че една, две ракети не могат да унищожат много, но истината е, че това, което намерих, беше един голям, 4-метров кратер и развалини, разпръснати на близо 100 метра от него. Силата на експлозията беще огромна, a гледката беше ужасяваща", обясни той.

Кметът посочи, че населението в тази част на Източна Полша е дало прием на хиляди украински бежанци от началото на войната през февруари и са организирани са приемни центрове. В началото на конфликта населението тук е обмисляло пълна евакуация, но след като фронтът се стабилизирал, решили да останат.

Украински военни получиха достъп до мястото на взрива в Полша (СНИМКИ+ВИДЕО)

Днес Украйна получи достъп до мястото на взривилата се ракета в Източна Полша. Украински дипломати и военни специалисти влязоха в района на земеделската сушилня в Пшеводув малко след 13 ч. местно време, придружени от полиция. Вицепремиерът и министър на отбраната на страната Мариус Блашчик съобщи, че участието на украински специалисти в разследването на на инцидента е много ясно уточнено и в рамките на международното сътрудничество. Украинците напуснаха мястото на взрива след като го огледаха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболни легенди анализират Световното първенство в Катар по БНТ
Футболни легенди анализират Световното първенство в Катар по БНТ
Надал: Участието на Джокович в Австралия е добра новина за тениса
Надал: Участието на Джокович в Австралия е добра новина за тениса