НОВИНИ

Експеримент: Хероин или хапче за глава?

Могат ли да ти вземат книжката след употреба на лекарство за главоболие?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 23.08.2024
Чете се за: 04:35 мин.
Общество
Слушай новината

Решихме да направим експеримент, при който активен шофьор, страдащ от мигрена, приема редовно хапче за главоболие и едновременно с това шофира. За целта закупихме полеви тестове от официалния вносител за България, от които МВР купува тестовете, с които тества съмнителните шофьори на пътя.

@bntnews.bg Какво е вашето мнение по темата? #bntnews #НовинитеНаБНТ #ХапчеЗаГлава #шофьори #тест #експеримент #МВР #foryou #driving ♬ original sound - bntnews

Каква е разликата между полевите тестове от поколение 3000 и тези, които са 5000?

"Разликата е, че при "Drugtest" 5000, които се използват в националната полиция, там тези проби се записват, има съхранение на данните, там са вече до 8 групи наркотични вещества", поясни Радко Колев от "Дрегер" - България.

В самия химически състав на самите тестове има ли някаква разлика?

"Не. Не".

Можем ли да кажем, че полевият тест 3000 може да бъде съотнесен като резултат към това, което би ни показало, ако ни тестват полицаи с тестовете, които са 5000?

"Да. Но основното нещо, което трябва да се знае, е двата вида тестове - това са едни контролни, предварителни тестове. Доказателственият тест е кръвната проба".

Говорихме с ВМА и МВР да направим кръвен тест за целта на този експеримент. От ВМА ни казаха да си намерим друга лаборатория. От МВР категорично ни отказаха. На въпроса - с какъв аргумент? Те ни казаха, че имат "своите съображения". Какви? Не разбрахме.

Правим го сами. Тестваме обекта на експеримента преди приемането на медикамента с полеви тест за наркотици и урина, която дава в лаборатория за тест за наркотици. Все пак трябва да сме сигурни, че е "чиста".

"Има изследвания в Канада, Америка, че методът на слюнката и нашият тест се доближава над 97% до точността на кръвната проба, но спазвайки инструкциите на производителя".

Ето това всъщност е негативният резултат. Нека да видим, да сравним. Абсолютно всички чертички са си на мястото. Да, негативен.

"Сега да видим като си изпия хапчетата за глава какво ще стане".

30 минути след приема на лекарството тя отново дава в лаборатория урина за изследване за наркотици, както прави пред нас полеви тест. Лекарството за болка се отпуска свободно без рецепта. От него могат да се вземат до 8 таблетки на ден. В листовката пише, че то не е проблем за шофирането, освен, ако не се появи виене на свят.

"Да видим какво ще отчете".

"От това, което виждаме тук този тест е категорично позитивен, за това, че съм употребила опиат".

Да видим и изследването за наркотици в лабораторията какво ще покаже.

Интересно е да се види каква е статистиката за това какъв процент реално от положителните проби за наркотици наистина са такива и каква част от тях след кръвен тест показват, че причината за резултата е медикамент за болка, например.

"Защото ми се случва доста често да си пия хапчетата и да се качвам зад волана".

Любопитен е и друг факт - синдикатът на полицаите преди време се вдигна срещу това полицаите да бъдат тествани, защото... Изненада! Имало много фалшиво положителни тестове. И още - изпълняват ли се условията за съхранение на тестовете?

"Постоянно правим обучения с тях. Постоянно. И се набляга на това нещо. Това е основно нещо при вземане и работа с тези тестове - да се спазват тези инструкции за съхранение на тестовете преди да се използват", заяви Радко Колев от "Дрегер"-България.

"Не искам да оставам без кола. Хубав експеримент се получи".

Какво е Вашето мнение?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Французинът Кириан Жаке е първият съперник на Григор Димитров на US Open
Французинът Кириан Жаке е първият съперник на Григор Димитров на US Open
Проблем с водопреносна тръба - каква е причината за теч в сграда в "Люлин"
Проблем с водопреносна тръба - каква е причината за теч в сграда в "Люлин"