НОВИНИ

Експерт по киберсигурност: Русия едва ли ще допусне екстрадицията на хакера, извършил атаката у нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 17.10.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Русия едва ли ще допусне екстрадиция на хакера, който беше установен от службите за сигурност у нас. Това заяви киберекспертът Красимир Коцев в студиото на "Денят започва".

Според него хакерската атака, която беше осъществена в събота от "Килнет" и удари сайтове на институции и медии у нас не е имала за цел да навреди сериозно на сайтовете, които попаднаха под удариите ѝ, а се търси медийно внимание.

Според Красимир Коцев държавните институции са направили много да защитят сайтовете си и те вече не са така лесно пробиваеми.

Той определи "Килнет" като организация с доста последователи, която дори рекламира дейността си в каналите си в глобалната мрежа.

"Има хакерски групи, които целят да откраднат данни и в последствие да продават тези данни. Там се търси анонимност. В конкретния случай обаче, с тази изцяло DDos атака - това е изцяло пиар според мен, който цели да направи тази група известна, съответно те да привлекат повече последователи и да изкарат пари от това нещо. Няма заловени все още. В същност - какво се случва с физическата война - там има ли заловени? Вижте какво нещо се случва безнаказано. По същия начин е и с кибервойната. Вероятно са известни извършителите - знае се кои са те. Екстрадиция според мен няма да се допусне от страна на Русия.", заяви Коцев.

България ще поиска екстрадицията на извършителя на хакерските атаки срещу институции

Коцев допълни, че подобен тип атака не води до изтичане на данни, а може единствено да предотврати възможността на легитимните потребители да достъпват уебсайта.

Той подчерта, че в последните години се наблюдава много сериозна инициатива от страна на институциите да се защитят - проверяват се системите си за сигурност и се изграждат т.нар. програми за реакция при инцидент, обучават се служителите в администрацията.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серия експлозии и въздушна тревога тази сутрин в Киев
Серия експлозии и въздушна тревога тази сутрин в Киев
Два мача днес затварят 14-ия кръг на Първа футболна лига
Два мача днес затварят 14-ия кръг на Първа футболна лига