НОВИНИ

Среща на външните министри на ЕС: Брюксел обмисля таван на цените на руски газ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:06, 17.10.2022 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Очаква се външните министри на Европейския съюз на среща в Люксембург да одобрят мисия за обучение на 15 000 украински войници на територия на блока и отпускането на нови 500 милиона евро за доставка на оръжия. Освен войната в Украйна акцент в разговорите им ще бъдат и отношенията между Брюксел и Пекин.

Европейската комисия ще предложи утре нови мерки за справяне с енергийната криза, които ще бъдат обсъждани на срещата на върха в четвъртък и петък в Брюксел.

Засега няма консенсус между държавите за налагането на таван на цените на газа, обсъждат се различни варианти, като част от усилията за намаляване на цените на енергията на фона на минималните количества руски газ, който пристига в Европа, както и растящите цени на живот на Стария континент.

Срещата на върха на Европейския съюз е планирана за 20 и 21 октомври. Междувременно изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че таван на цените на газа ще наруши условията на действащите договори и ще доведе до прекратяване на доставките за Европа от страна на руската компания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна тридневна стачка на пилотите от дъщерното дружество на "Луфтханза"
Започна тридневна стачка на пилотите от дъщерното дружество на "Луфтханза"
НАТО започва ядрени военни учения
НАТО започва ядрени военни учения