НОВИНИ

Експерти: Промените за хартиената бюлетина на практика анулират машинното гласуване

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:09, 17.11.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Политика
часово заседание правната комисия гласува връщане хартиената бюлетина обзор
Снимка: БГНЕС

Според изборни експерти приетите снощи промени в Изборния кодекс за хартиената бюлетина, на практика анулират машинното гласуване и подкопават доверието в изборите. Вариант за смесено гласуване има, но той не трябва да бъде разписан по този начин, смятат още специалисти.

Според дългогодишния член на обществения съвет към ЦИК Стефан Манов, приетите снощи промени в отчитането на машинния вот по същество го елиминират:

"По никакъв начин това не възвръща доверието в изборния процес, напротив. По никакъв начин не се облекчава процесът. Връщаме се към онези сцени в изборните нощи, които създават хаос и усещане у хората, че вотът не се отчита правилно", каза той.

Според изборния експерт Румяна Дечева вариант за смесено гласуване има, но не и по начина, по който беше прието от депутатите снощи.

"Едната възможност е с хартиени бюлетини да се гласува седмица по-рано. Възможно е в деня на избора в същите училища, в които гласуваме, една секция да бъде отделена за хартиени бюлетина, но тогава трябва да имаме предварителна регистрация. Не трябва в деня на изборите да изпадаме в ситуация, в която петима човека единствено гласуват в една секция с хартиени бюлетини", каза тя.

И двамата експерти смятат, че отменянето на район "Чужбина" е грешка и ограничава изборните права на сънародниците ни зад граница, а промените в изборното законодателство трябва да бъдат резултат от широка обществена дискусия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови масирани обстрели в различни части на Украйна - загиналите са най-малко 12
Нови масирани обстрели в различни части на Украйна - загиналите са най-малко 12
Подготвя се логистичната операция по доставка на въоръжение за Украйна
Подготвя се логистичната операция по доставка на въоръжение за Украйна