НОВИНИ

След 18-часово заседание правната комисия в НС гласува за връщане на хартиената бюлетина (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:20, 17.11.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След 18 часа заседание правната комисия на 48-ото Народно събрание върна хартиената бюлетина. Тъмните стаички се заменят с паравани, ЦИК увеличава състава си от 15 на 25 души и ще се променя след всеки парламентарен вот.

Общественият съвет към Централната избирателна комисия престава да съществува. Район "Чужбина" няма да има. Това са само част от над 100 предложения, които правна комисия прие в среднощния си маратон.

Шест часа отне връщането на хартиената бюлетина. Без изненада мнозинството одобри предложението на БСП за връщането на смесената форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина. За гласуваха всички 12 представители на т.нар. коалиция "хартиена бюлетина" - ГЕРБ, БСП и ДПС, а против бяха 11-те депутати от "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход". Това означава, че в секциите с над 300 избиратели гражданите ще могат да избират как точно да упражнят правото си на вот - дали с устройство за машинно гласуване или с хартиена бюлетина.

Предложението на "Продължаваме Промяната" за отделни секции, в които да се гласува или на машина, или с хартия не събра нужната подкрепа. Предложението на ДПС за пълна отмяна на гласуването със сегашните машини беше подкрепено само от представителите на Движението, 16 депутати гласуваха "въздържал се".

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още разписките от машинния вот да се превърнат в "бюлетини" и устройствата да не издават обобщени данни за вота в края на изборния ден. Вместо това членовете на секционните комисии ще броят на ръка "бюлетините от машинното гласуване" и така устройствата се превръщат в принтери. Това стана повод за спор - от "Продължаваме Промяната" попитаха какво ще стане, ако се окаже, че има 150 бюлетини от машините, а пък по списък са гласували 100 души. Броенето и попълването на протоколите ще се излъчва на живо, но видеонаблюдението няма да се записва на електронен носител. Не беше приета и идеята на "Демократична България" да бъдат създадени преброителни центрове, които да отчитат резултатите вместо секционните комисии.

Темата с това на интернет страницата на ЦИК да се публикуват имената на техниците, които обслужват машините, доведе до размяна на реплики. Преди това като подкрепление в правна комисия дойдоха Асен Василев и Калина Константинова от "Продължаваме Промяната", както и Делян Добрев от ГЕРБ. На предложението за вписване на техниците Асен Василев поиска с ирония в сайта на ЦИК да се вписват и разносвачи, печатари и охранители. По предложение на ГЕРБ окончателно беше премахнат район "Чужбина".

От 40 на 100 се увеличават заявленията, за да бъде открита секция в чужбина

От ДПС казаха, че в чужбина има около 2 милиона българи и трябва да има няколко такива района. Около 1.00 часа през нощта ГЕРБ, ДПС и БСП отказаха да прекратят заседанието и да продължат в друг ден. В знак на протест "Възраждане" напуснаха залата. В крайна сметка призори в четвъртък промените в Изборния кодекс бяха приети на второ четене в правна комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жан-Божидар Сидеров в следобедната сесия на Световното в Ла Нусия
Жан-Божидар Сидеров в следобедната сесия на Световното в Ла Нусия
13-годишен талант в мотокроса подписва първи професионален договор с Ямаха Европа
13-годишен талант в мотокроса подписва първи професионален договор с "Ямаха Европа"