Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Ива Христова: Случаите на ковид са малко, вероятно ще намаляват още 2-3 седмици

от БНТ
09:12, 17.11.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Още

Има много големи основания за оптимизъм, с оглед на това, че през последните 2 години нивата на разпространение на COVID-19 са били в пиковите си стойности през ноември. Тази година обаче от доста време заболеваемостта спада и вече е на много ниски нива. Това заяви в "Денят започва" проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя определи ковид мерките в страната като много динамични, за да бъдат адекватни на ситуацията. Министерството на здравеопазването прояви много голяма активност в това отношение. От доста време заболеваемостта спада и вече е на много ниски нива. През последните две години най-високите нива бяха през ноември, така че има много големи основания за оптимизъм.

По думите ѝ няма натиск върху здравната система, броят на заболелите е малък, страната е във фаза "Нула" по пандемичния план, което оправдава отпадането изцяло на ковид мерките. Очаква спад на новите случаи в рамките на две седмици, евентуално месец, но все по-широко разпространение добива нов подвариант на омикрон, което предполага повишение на заболеваемостта, но не твърде голямо.

Маските в болниците ще останат като препоръка към директорите на лечени заведения като мярка за ограничаване на острите респираторни заболявания.

В момента сме в тенденция надолу за COVID-19, но в тенденция нагоре за грип, отчете проф. Христова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Продължаваме Промяната" напуснаха пленарната зала заради връщането на хартиената бюлетина
"Продължаваме Промяната" напуснаха пленарната зала заради връщането на хартиената бюлетина
Балкан-2 и Миньор 2015 с победи в ББЛ А група
Балкан-2 и Миньор 2015 с победи в ББЛ А група