НОВИНИ

Защо липсата на адресна регистрация в малко населено място е проблем за финансирането?

bnt avatar logo
от БНТ
06:57, 17.11.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас

В повечето села, които са в непосредствена близост до големите градове, живеят хора без постоянен адрес. Те имат имоти или вили, но не са регистрирани в малките населени места. Оказва се обаче, че това създава сериозен проблем за финансирането им от общините.

Село Николово е само на 5 км от Русе. През последните години много граждани предпочитат да живеят постоянно там или в близките вилни зони, но не са си сменили адресната регистрация. Йорданка Кюпелиева е регистрирана в Русе, защото детето ѝ е ученик в града.

"Нашето училище никой не предпочита. Това е основното - всички млади предпочитат в Русе да им учат децата", коментира Йорданка Кюпелиева.

В момента в Николово са обитаеми 1900 къщи и 800 вили.

"В село Николово, по данни на ГРАО, има 2700 човека с постоянен адрес и около 3200 – 3300 човека, които са с настоящ адрес. Това пречи, когато става дума за финансиране от община Русе, защото ние на базата на адресната регистрация получаваме субсидиите за малките населени места", каза Златан Ванев – кмет на Николово.

По този начин селото е ощетено и вместо да получи двойно повече средства, са му отпуснати едва 31 000 лв. Те са били използвани за ремонт на централния площад, който обаче е струвал три пъти повече и се наложило да търсят спонсори.

"Средствата трябва да се отпускат така, че наистина да можем да направим нещо. Главната ни улица, имаме много обществени места, които трябва да се направят, имаме здравна служба, в която предстои ремонт да се направи, имаме църквичка, която ще трябва да се съхрани. Нуждаем се от ремонт на детски площадки", каза Златан Ванев.

Пари са необходими и за пътната инфраструктура, която е над 50 км, а главната улица се руши от интензивния трафик.

"Когато нещо се случи на Дунав мост, целият пътникопоток се насочва през Николово - тирове, автомобили", допълни кметът Ванев.

Решението на проблема, според Ванев, е при отпускането на средствата за ремонт на пътната инфраструктура да се взема предвид не броя на населението, а дължината на пътищата. А за финансирането по общинската програма за подпомагане на малките населени места Ванев смята, че Общинският съвет би могъл да се съобрази с реално живеещите хора в селото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": За какво да внимаваме по време на "Черен петък"
"Питай експерта": За какво да внимаваме по време на "Черен петък"
Ваня Ефтимова: От американска страна има голямо желание да се възстанови контакта с Русия
Ваня Ефтимова: От американска страна има голямо желание да се възстанови контакта с Русия