НОВИНИ

От нашите пратеници в Полша - Животът в Пшеводув след експлозията

Александър Марков
от Александър Марков
20:07, 16.11.2022
Чете се за: 08:05 мин.
По света
Слушай новината

Световните и европейски лидери, всички членове на най-големия военен съюз - НАТО, както и на клуба на най-богатите държави от Г-20 днес обсъждаха казуса с падналата ракета в Източна Полша, която доведе до смъртта на двама полски граждани.

Ракетата, която се разби в полско село вероятно е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана в отговор на руска атака. Това стана ясно след извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Полша. Няма доказателства, че става дума за умишлено нападение, казаха във Варшава. Москва отрече съпричастност към инцидента. А Киев поиска незабавен достъп до мястото на експлозията.

След извънредното заседание на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че няма данни за готвена атака от страна на Русия срещу Алианса. В крайна сметка не се наложи да се активира член 4 на договора на НАТО, който предвижда консултации на страните-членки, както по-рано Полша поиска. Според институциите в София няма конкретна заплаха за България.

Министърът на отбраната: Не очаквам конкретна заплаха за националната сигурност след инцидента в Полша

Първоначалната информация от снощи, че руска ракета е паднала на територията на натовска държава, изостри притесненията, че войната може да ескалира и да въвлече Алианса. И Полша, и НАТО и Съединените щати, както и другите глобални играчи обаче реагираха предпазливо докато не бъдат установени всички факти. В крайна сметка полските власти съобщиха, че няма доказателства, че става дума за умишлено нападение. Стана ясно, че се е задействала украинската противовъздушна отбрана. Разследването все още не е приключило окончателно, но от НАТО също не виждат индикации за нападение.

Близо 30 часа след като ракета съветско производство се взриви в Пшеводув, стана ясно едно: няма целенасочено нападение над Полша. Президентът Анджей Дуда побърза да успокои поляците, призовавайки ги да не се поддават на фалшиви новини и манипулации, с които ще се сблъскат. Правителството обяви, че ракетата е на украинската ПВО, че това е изолиран инцидент и няма причини да се смята, че това ще се повтори.

Столтенберг: Инцидентът в Полша е от ракети от украинската ПВО, изстреляни срещу руски ракети

Варшава е в тясна консултация със съюзниците, обяви повишена готовност на армията и засилено наблюдение на въздушното си пространство. Бяха свикани два Съвета по сигурността с президента, премиера и службите за сигурност. Президентът Дуда заяви още, че разследването на инцидента се осъществява съвместно със Съединените американски щати и че само те могат да осигурят достъп на Украйна до мястото на взрива, ако преценят. Заради взрива през целия ден поляци се питат защо ракетата не е свалена, поради което полските военновъздушни сили бяха принудени да оповестят, че нито една държава няма система за ПВО, която да покрива цялата територия. Напротив - пазят се само определени обекти и критичната инфраструктура.

Пшеводув, само на около 6 километра от границата с Украйна, се учи да живее в нова реалност. В обикновено притихналото село има много полиция и медии. Около 5 следобед вчера експлозия избухна в селскостопанска постройка и уби двама души.

Ева Бира е директор на местното училище. То е отворило врати днес, но родителите не са пуснали децата си. "Не очаквахме подобен инцидент, нищо, че войната е само на шест километра от нас", казва тя.

След извънредно заседание на полския Съвет за национална сигурност днес, президентът Анджей Дуда многократно заяви, че няма доказателства за целенасочено нападение срещу Полша.

"Нищо, абсолютно нищо не показва, че това е било умишлена атака срещу Полша. Не е било ракета, насочена срещу Полша, целта не е била страната ни, това не е било атака срещу Полша. Важният въпрос - каква е била ракетата? Вероятно руска, вероятно произведена през 70-те години, от вида С-300. Другият съществен въпрос - кой е отговорен за изстрелването ѝ? Към този момент няма доказателства, че тя е дошла от руска страна, но има много голяма вероятност ракетата да е използван от украинските противовъздушни сили", коментира полският президент Анджей Дуда.

Русия от самото начало отрече да е съпричастна към инцидента. От военното министерство заявиха, че през вчерашния ден са атакувани украински обекти на отстояние най-малко 35 км от границата между Украйна и Полша.

"Що се отнася до инцидента в Полша - Русия няма никакво отношение към него. Станахме свидетели на поредната истерична, безумна русофобска реакция, която не се основава на никакви реални данни. Високопоставени служители от различни държави правиха изявления без да имат никаква представа какво точно се е случило", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков обърна внимание на доста сдържаната и значително по-професионална реакция на американската страна и на американския президент Джо Байдън. Байдън, който е на остров Бали за срещата на Г-20, каза, че е малко вероятно ракетата да е била изстреляна от Русия.

"С лидерите на страните от НАТО и Г-7 обсъдихме ситуацията в Европа. Единодушни сме, че е изключително важно да бъде направено пълно разследване на експлозията в Източна Полша до границата с Украйна. Изказваме своите съболезнования на близките на загиналите. Заедно ще решим какви стъпки да предприемем, след като имаме яснота от разследването. Съдейки по траекторията, е малко вероятно ракетата да е изстреляна от Русия", каза американският президент.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов, написа, в Туитър, че иска незабавен достъп на украински специалисти до мястото на инцидента и прикани за съвместно му разследване. Киев е готов да предостави доказателства за руска следа, се казва още в поста.

Това не е първият трансграничен инцидент след началото на войната в Украйна. За първи това се случва в Полша. През май дронове и взривове имаше по молдовско-украинската граница и в непризнатата Приднестровска молдавска република.

По темата работиха Александър Марков, Теодора Гатева

ВСИЧКО ЗА ЕКСПЛОЗИЯТА В ПОЛША ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 отпадна от турнира за Купата на ЦЕВ след нова загуба от Аркада Галац
Нефтохимик 2010 отпадна от турнира за Купата на ЦЕВ след нова загуба от Аркада Галац
Временна парламентарна комисия ще решава проблемите с недостига на дърва за огрев
Временна парламентарна комисия ще решава проблемите с недостига на дърва за огрев