НОВИНИ

Масови фалити на заведения в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 16.11.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Масови фалити на заведения в Благоевград. За последната година бяха затворени десетки ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене.

От бранша очакват, че зимата ще бъде много тежка заради високата инфлация и сметките за отопление. Ресторантьорите се оплакват и че все по-малко хора се хранят навън.

В центъра на Благоевград през последния месец могат да бъдат забелязани десетки затворени ресторанти и кафенета. Такава е ситуацията и с по-малките квартални заведения. Хората в града признават, че са
ограничили излизанията си заради високите цени.

Три са основните причини за фалиралите ресторанти в града, казват от бранша. Първата от тях е инфлацията, втората са високите цени при енергоносителите, а третата, че персоналът държи да получава високи
месечни възнаграждения, непосилни за собствениците.

"Ние с тази печалба трябва да си платим тока, разходи към работниците, застраховки, осигуровки, данъци, данък печалба и за един обект става непосилно да остане да работи", заяви Васил Димитров, собственик на верига ресторанти.

От бранша очакват тежка зима с много фалити, особено ако ДДС-то се върне към обичайната си стойност. През студените месеци разходите за отопление растат, а посещаемостта в обектите намалява.

"В момента нямаме никаква предвидимост от държавата, електричеството, така и не се знае дали деветте процента ще останат, ако пак се върнат на 20 тогава ще бъде още по-пагубно. И с помощта електричеството е 4 пъти по-скъпо от 2019 година за обикновен обект като моя", допълни Васил Димитров.

Повечето семейства са пресметнали, че излизането на ресторант е нещо от което е добре да се лишат, за да успяват да покриват останалите си разходи.

"Все пак клиентът по един или друг начин кризата я чувства, той трябва да съкрати своя бюджет, никой няма да предпочете да съкрати бюджета от храната за вкъщи, за да отиде на заведение", каза още Васил Димитров.

В Благоевград на пазара за имоти вече се предлагат десетки заведения. Най-често те се продават лично от собственика или се отдават под наем.

Репортер: Владислава Миланова

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аржентина загря за Световното в Катар с пет гола във вратата на ОАЕ
Аржентина загря за Световното в Катар с пет гола във вратата на ОАЕ
България с добър жребии на Европейското по волейбол за мъже
България с добър жребии на Европейското по волейбол за мъже