НОВИНИ

Министърът на отбраната: Не очаквам конкретна заплаха за националната сигурност след инцидента в Полша

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:29, 16.11.2022 (обновена)
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Слушай новината

Няма конкретна заплаха за България. Това е мнението на служебните министри на отбраната и външните работи, които бяха изслушани на извънредно съвместно заседание на ресорните парламентарни комисии. Депутатите от всички парламентарни групи оценяват инцидента в Източна Полша като случаен, а не като целенасочен акт.

Най-важното, което се му на комисията е, че не трябва да се спекулира в нито една от двете посоки. Нито, че това е целенасочен удар на Русия, за да предизвика ескалация на напрежение, нито, че е провокация от страна на Украйна, за да въвлече Северно-атлантическия пакт във войната на Москва срещу Киев.

Според служебния министър на отбраната няма конкретна заплаха за националната ни сигурност, а колегата му външен министър отбеляза, че комуникацията на полето на дипломацията е сравнително спокойна и няма необходимост от извънредни мерки.

"В случая, доколкото виждам аз и от полска страна, и от американска страна, включително от българска, се говори за инцидент. Тоест, това е основната версия, която в момента се разглежда. Разглеждат се различни версии в посока руска ракета, изстреляна украинска и т.н. Засега основната версия, по която се работи е, че най-вероятно е украинска ракета, която е стреляна по конкретна въздушна цел, въздушна цел, най-вероятно руска ракета", посочи военният министър Димитър Стоянов.

Към момента съюзниците в НАТО призовават за спокойна позиция, без да изисква повишаване на степен на готовност на въоръжените сили или усилване на Източния фланг, каза още Стоянов.

"Докато тече разследването, в рамките на структурите и институциите на НАТО, тонът е предпазлив като цяло, изчакват се резултатите. Най-вероятно става дума за погрешна преценка, не за умишлена атака. Това е почти изключено на този етап. Нещата са сравнително умерени като комуникация, не са взети някакви извънредни мерки", каза външният министър Николай Милков.

Столтенберг: Инцидентът в Полша е от ракети от украинската ПВО, изстреляни срещу руски ракети

Депутатите увериха, че са получили цялата информация, която е налична и също не виждат повод за притеснения. И според тях канкретна заплаха за страната ни няма, няма неолходимост и от промяна на позицията ни по отношение на войната, която Русия води вв Украйна.

Екатерина Захариева, председател на парламентарната комисия по външна политика: На първо място, няма директна заплаха за България и много важно да се спрат спекулациите, които се чуват и от двете страни. От една страна, първата спекулация е, че Русия целенасочено е ударила, нападнала територия на държава съюзник в НАТО, за да ескалира напрежението. Другото в обратната посока е, че украинските сили са направили това, пък за да въвлекат съюзниците в НАТО.

Христо Гаджев, председател на парламентарната комисия по отбрана: Този инцидент нямаше да се случи, ако не беше атаката от Руската федерация вчера с над 100 ракети, които са изстреляни по обекти от енергийната инфраструктура с една единствена цел - да се остави Украйна на студено и на тъмно през зимата. Украинската страна, разбира се, е защитавала своята инфраструктура, конкретно ударите са били насочени към района на Лвов и най-вероятно се е стигнало от ракети от тяхната ПВО, които са попаднали в Полша и са пропуснали съответно целта.

Стоян Михалев, депутат от ПГ на "Демократична България": Моят извод е, че ако не беше тази агресивна война, която Русия провежда на територията на Украйна, нищо от това нямаше да се случи.

Даниел Лорер, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната": За България няма никакви рискове. Знаете много добре, че в момента ситуацията се контролира, няма повод за тревога.

Джейхан Ибрямов, депутат от ПГ на ДПС: Позицията на ДПС още от началото на тази година е много ясна: мирно решаване на този конфликт. Като партия и като страна ние сме съпричастни с борбата на украинския народ.

Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане": Солидарност за какво, че една ракета е заблудена? Независимо дали е руска или украинска - да подчертаем - и в двата слуая на 99% вероятността е да е заблудена, защото другият един процент остава вероятност украинците или руснаците нарочно да са изстреляли ракета, за да бомбардират полския трактор.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Продължаваме да смятаме, че предоставянето на оръжие на която и да е от двете воюващи страни подклажда още повече конфликта. Повече оръжия означава повече война.

Стефан Янев, председател на ПГ на "Български възход": Вече чухме достатъчно мнения по темата и от американски официални източници, че вероятно става въпрос за случайно попаднала украинска ракета от сиситемата за противовъздушна отбрана, която е била насочена към друга цел. Но не мисля, че в момента трявба да бием камбаната и да казваме, че това е повод за тревога. По-скоро изглежда като инцидент.

Инцидентът в Източна Полша стана повод председателят на комисията по отбрана в парламента отново да изрази позицията си за по-динамична модернзация на армията ни и в частност - на системите за противовъздушна отбрана. Христо Гаджев отбеляза, че военното министерство е готово с инвестиционните проекти и работа на парламента е да осигури необходимите средства за това.

След заседанието на комисиите по външна политика и отбрана: Инцидентът в Полша не е целенасочена атака

Вижте изявленията след заседанието тук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Михайлов: Ще излезем максимално мотивирани, за да покажем възможностите си
Стефан Михайлов: Ще излезем максимално мотивирани, за да покажем възможностите си
Летище Пловдив отчита ръст на пътникопотока от 270%
Летище Пловдив отчита ръст на пътникопотока от 270%