НОВИНИ

След заседанието на комисиите по външна политика и отбрана: Инцидентът в Полша не е целенасочена атака

bnt avatar logo
от БНТ
15:35, 16.11.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Няма директна заплаха за България след експлозиите в Полша каза председателят на парламентарната комисия по външна политика Екатерина Захариева след извънредното заседание на двете комисии - по външна политика и по отбрана.

По думите на Захариева разследването на инцидента продължава и няма нужда България да предприема допълнителни действия освен това, което е предприела през февруари.

"Много е важно да се спрат спекулациите, които се чуват от двете страни. От една страна, че Русия целенасочено е нападнала територия на държава-съюзник от НАТО, за да ескалира напрежението. Другата е - че украинските сили са направили това, за да въвлекат съюзниците в НАТО. Няма искане от полската страна, нито за активиране на член 4, който е консултации, да не говорим пък за член 5", каза тя.

Инцидентът не е целенасочена атака към полската територия, няма умишлен акт, допълни председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев.

Той заяви, че това нямаше да се случи, ако не беше атаката от Русия с над 100 ракети, изстреляни по украинската инфраструктура с цел да се остави Украйна на тъмно и студено през зимата. Украинската страна е защитавала своята инфраструктура и най-вероятно ракети от тяхното ПВО са пропуснали целта и са стигнали до Полша, каза още Гаджев.

Захариева припомни, че над 10 млн. украинци са били оставени без електричество.

"Оставяйки ги на тъмно и студено може да доведе до нова бежанска вълна към България", каза тя.

На заседанието министрите са заявили, че Украйна ще изпитва все повече затруднения за резервни части за възстановяването на енергийната система и вероятно ще се обърнат към държавите от ЕС за такива части.

"Много е важно да се подпомага, защото ако десетки милиони граждани останат на тъмно и студено, това ще е хуманитарна катастрофа", каза Захариева.

На срещата министърът на отбраната е потвърдил, че Украйна е поискала генератори, но ще има среща с украинския посланик, за да стане ясно точно какъв тип генератори.

Модернизацията на част от противовъздушната отбрана с нови системи са приоритетни на МО, но това ще струва пари, каза Гаджев и допълни, че трябва да има консенсус в НС и обществото, че България трябва да отдели средства за да модернизира своята армия.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия притежава най-стойностния отбор на Световното първенство, според проучване на CIES
Англия притежава най-стойностния отбор на Световното първенство, според проучване на CIES
Стефан Михайлов: Ще излезем максимално мотивирани, за да покажем възможностите си
Стефан Михайлов: Ще излезем максимално мотивирани, за да покажем възможностите си