НОВИНИ

"Продължаваме Промяната" напуснаха пленарната зала заради връщането на хартиената бюлетина

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:17, 17.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Спорове и скандал в парламента заради промени в Изборния кодекс. След 18 часа заседание, което приключи рано сутринта, правната комисия в парламента одобри на второ четене връщането на хартиената бюлетина. "Продължаваме Промяната" напуснаха залата след остра декларация.

В остра декларация от ПП определиха продължилото 18 часа заседание на правна комисия за връщането на хартиената бюлетина като фарс.

"Нямаше нещо общо с парламентаризъм. Маските паднаха, единствената цел беше да се подмени вотът на хората. Това беше атака срещу демокрацията. До тук с улесняване на гласуването", заяви Андрей Гюров от ПП.

Не смятат, че ще има положителен ефект от увеличаването на необходимите заявления за разкриване на секция в чужбина от 40 на 100,

"Няма да намали извозването с автобуси на ДПС, това ще е атака срещу българските граждани, прогонени от вас в чужбина. Машините са превърнати в принтери на бюлетини. Печатат бюлетини и после ГЕРБ и ДПС броят. Към партиите на статуквото се завърна и БСП", заяви Андрей Гюров от ПП.

"Продължаваме Промяната" напуснаха зала. ДПС реагираха остро.

"Мафията напуска залата. Народни представители, които са в нарушение на закона, бяха във властта и опитът им да ограничат правото да гласуват, според тях, е демокрация", заяви Мустафа Карадайъ.

Кирил Петков влезе за кратко в зала. Не го посрещнаха добре. По-късно обясни - за да си вземе картата.

"Хартиената бюлетина е една от най-тежките загуби на демокрацията. Една огромна червена линия се отвори с тая хартиена бюлетина и тя не между политиците, а между българските граждани и политиците", заяви Кирил Петков.

Започнаха разговори. Групата на ДБ влезе в стаята на ПП. И излязоха с обща позиция и ултиматум.

"БСП имат избор. Ако подкрепят хартиената бюлетина, ние няма да водим преговори с тях, с който и да е мандат за правителство", заяви Кирил Петков.

"Това е демонстрация на сила, на мнозинство на реванша. БСП не просто даде възможността да се гласува с хартия, видяхме сериозна ревизия на целия изборен процес без обсъждане. Коалицията на реванша се сглоби и имаше своето бойно кръщене", коментира Христо Иванов от "Демократична България".

"Беше проведена нощта на хартиената бюлетина. Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат", заяви Атанас Атанасов от "Демократична България".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че ГЕРБ са победители на предишните избори по изборния кодекс, създаден от опонентите им. Той призова и да се върне общественият съвет към ЦИК.

"Нещо, което ние сме създали, където са неправителствените организации, не само че не трябва да бъде закрит, удвоете го. Район "Чужбина" - оставете го. Той, когато го вкараха, на разпети Петък преди, те не знаеха какво правят. Като има такъв район - трябва да кажем от кои райони в България ще вземем депутати. И кое ни е по-важно - тези, които живеят в България, или тези, които работят в чужбина и стимулират чужди икономики. Дебат!", заяви Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

"Господин Борисов играе куклен театър. Уж е диалогичен, а неговите депутати гласуват срещу честността на вота", отговори Кирил Петков.

ГЕРБ са готови да оттеглят предложенията си за 100 заявления за разкриване на секция в чужбина, закриването на обществения съвет и район "Чужбина".

"Eдинственото, което се променя за гласуването с машина е преброяването. Любимите им флашки се заменят с броене на хартиен носител. Готови сме да оттеглим 3 предложения, водим разговори", каза Десислава Атанасова.

ПП и ДБ няма да влизат в зала до влизане на Изборния кодекс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За пример: 89-годишният дядо Гено дари щик за поругания паметник "Майка България"
За пример: 89-годишният дядо Гено дари щик за поругания паметник "Майка България"
Проф. Ива Христова: Случаите на ковид са малко, вероятно ще намаляват още 2-3 седмици
Проф. Ива Христова: Случаите на ковид са малко, вероятно ще намаляват още 2-3 седмици