НОВИНИ

Електротабло на входната врата - може ли да го преместим и за чия сметка

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:34, 21.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Електрическо табло се намира на вход на къща и пречи на собствениците да влизат в имота. Имаме ли право обаче да преместваме електрически табла и кой трябва да заплати?

Къщата на Илия се намира в с.Чепинци и е построена през 1974 г. Преди 10 години ЧЕЗ сменят трасетата и поставят електрическо табло до входа на къщата.

Ел. таблото е изградено преди 10 години, тогава вратата, която е сега в момента, не беше такава, беше нормална врата 90 см широка. И така са преценили да го изградят може би, но в момента понеже променяме входа, се оказва, че таблото ни пречи, казва Илия. Питането ми е дали към ЧЕЗ нещо може да се измести, защото ми казаха, че могат да го премахнат за моя сметка, но нас това съответно не ни устройва, сумата е четирицифрена, допълва мъжът.

Обяснява, че сумата го притеснява най-много.

За моя сметка съм си изградил втори стълб, като мислех, че ще ми излезе като по-евтин вариант, но те казват, че сумата е такава.

На въпрос дали промяна е възможна и за чия сметка, от ЧЕЗ отговориха така:

"Показания на снимката стълб е част от мрежа НН в района. На въпросния стълб има разположени два броя електромерни табла, в които са монтирани електромерите освен за този адрес и на съседен на него. Към имейла е прикачена снимка извадена от Google, правена през 2012 г. На нея е видно, че през 2012 г. стълбът е разположен на същото място, но оградата на клиента е била друга, а същия е монтиран от ляво на входна порта и не пречи на подхода към имота. В настоящия момент, видно от предоставената от клиента снимка, е изградена голяма плъзгаща дървена врата за вход най-вероятно на автомобили. Съгласно Закона за устройство на територията Чл. 73., когато във връзка със строителството е необходимо да се измени положението или устройството на изградени улични подземни и надземни мрежи и съоръжения, съответните работи се извършват от възложителя на новото строителство за негова сметка след одобряване на необходимите проекти, съгласувани с експлоатационните дружества, чиито мрежи и съоръжения са засегнати, и след издаване на разрешение за строеж. В случаите на предвидени за изместване в подробните устройствени планове и специализираните схеми към тях проводи и съоръжения средствата за новото строителство са за сметка на възложителя."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годна ли е за пиене водата в Добрич
Годна ли е за пиене водата в Добрич
Районен кмет от Варна: Рухналата стена е с много некачествено изпълнение
Районен кмет от Варна: Рухналата стена е с много некачествено изпълнение