НОВИНИ

В Сандански: Стара съветска уазка стана модерно кафене на колела

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 21.06.2021
8390
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Млада двойка ентусиасти в Сандански използва стара съветска уазка, за да прави кафе на открито. Идеята взаимствали от Чили, докато обикаляли Южна Америка на стоп.

Евгения и Фелисиан се запознали в Австрия през 2012 година, където участвали в програма "Еразъм" на Европейския съюз. Влюбили се и започнали да обикалят света заедно. В Чили започнали да работят в малко ресторантче, което било в автобус. От там дошла и идеята за кафене на колела.

Фелис избра да е уазка, защото каза, че в България е традиционно да има руски коли, а уазката е, как да кажа, емблематична кола за региона, обяснява Eвгения Евтимова, създател на идеята за кафенето на колела.

Кафето, което предлагат, внасят директно от Еквадор. На ароматната напитка се натъкнали, докато обикаляли латиноамериканската страна. Там се запознали и с хора, които отглеждат кафе в собствени ферми.

Кафето е 100% арабика, идва си от ферма, която познаваме, харесва се много, допълва Евгения.

Машината, на която правят кафето, намерили от Испания. Тя е на 43 години и работи изцяло механично.

Фелис реставрира цялата кафемашина. Няма електроники, всичко е механично и с буталото избутва и прави кафето много хубаво, казва Евгения.

А старата уазка Фелис обзавел със собствените си ръце, като реставрирал стари дървени материали.

Използваме само стари материали. Значи дървото тук е от стари бъчви. Вътре са старите шкафове от бабата на Жени, обяснява Фелисиан.

Успешната идея на младата двойка набира популярност в цялата страна. Да опитат от кафето в парка в Сандански идват хора от София, Варна и Стара Загора.

А мечтата на Евгения и Фелисиан е да пътуват по всички градове в страната и да предлагат на хората от еквадорското си кафе на колела.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
Фериботът Русе - Гюргево тръгва след 30-годишно прекъсване
Фериботът Русе - Гюргево тръгва след 30-годишно прекъсване