НОВИНИ

Елена Йончева е предала в Йемен писмо от роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"

елена йончева използването шпионски софтуер голям европейски проблем
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:29, 18.09.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Евродепутатът Елена Йончева е предала в Сана, Йемен, писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат при семействата си. Това съобщи Йончева на своята страница във Фейсбук и публикува снимки от срещата.

По-рано днес тя написа, че се намира в Йемен в опит да се срещне с българите от товарния кораб - капитана Любомир Чанев и старши помощник-капитана Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хусите от 19 ноември 2023 г., посочва евродепутатът.

„В Йемен бях посрещната с изключително уважение. Проведох среща с министъра на външните работи на Сана Jamal Amer, както и с неговия заместник Abdul Wahed Abu Rass. В разговорите с тях изтъкнах, че България е признала Палестинската държава още през 1988 г. Свидетелство за добрите отношения между двата народа е и фактът, че близо 6000 йеменци са завършили висшето си образование в България. Инженери, лекари, специалисти в авиацията и много други са допринесли за развитието на страната. Тези безспорни факти бяха оценени от домакините“, написа по-късно Елена Йончев във Фейсбук.

„Предадох на министъра на външните работи на Сана писмо от името на роднините на българските моряци с молба да се приберат при семействата си“, пише още евродепутатът.

През ноември 2023 г. товарният кораб „Галакси Лийдър“, с екипаж от 25 души от няколко страни, сред които български граждани, беше отвлечен. Плавателният съд е собственост на британска компания, но е с японски оператор и плава под флага на Бахамските острови.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рома обяви заместника на Де Роси
Рома обяви заместника на Де Роси
Йоана Константинова се класира на осминафинал на сингъл на европейското лично първенство по тенис до 18 г.
Йоана Константинова се класира на осминафинал на сингъл на европейското лично първенство по тенис до 18 г.