НОВИНИ

Еманюел Макрон: Мога да ви потвърдя, че водите на Сена са чисти

Франция президент Еманюел Макрон
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:03, 23.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който обеща да се изкъпе в Сена по повод Олимпийските игри в Париж, увери във вторник, че водите на реката ще бъдат "чисти" за началото на най-големия спортен форум.

Макрон използва профила си в социалните мрежи, за да отбележи откриването на новата пречиствателна станция на водите в Шампини-сюр-Марн.

"Tова е ключов етап за превръщането на Сена в плавателна. Всички заедно, държава и избраници ще успеем. Водите на Сена са студени, но чисти. Мога да ви го потвърдя", написа френският държавен глава.

"Възможността за къпане в Марна и в Сена е една от срещите на века. Готови сме навреме - 94 дни преди старта на Олимпийските игри", заяви спортният министър на страната Амели Удеа-Кастера по време на откриването на станцията.

Река Сена трябва да приеме състезанията по плуване в открити води и плувната част от триатлона по време на Олимпийските игри в Париж 2024, а по-малко от 100 дни преди старта на форума основните притеснения на организаторите са свързани с чистотата на водите и нейната зависимост от метеорологичните прогнози. В случай на бури и дъждове надпреварите в реката могат да бъдат отложени или дори отменени, както се случи на тестовите състезания миналия август.

Предварителните планове бяха почистването на Марна и Сена да направят и двете реки годни за къпане за пръв път от половин век насам.

"Целта е да се изливат по 700 литра на секунда във водите на Сена, което е съдържанието на олимпийски басейн на всеки час", коментира Оливие Капитанио - президент на Съвета на департамента Вал-дьо-Марн.

Основната иновация при пречистването на реките е наличието на повече от сто ултра-виолетови лампи, които осигуряват 99,9% чиста от бактерии вода.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 8% от родителите на деца до 4 години не са им поставили всички задължителни ваксини
Около 8% от родителите на деца до 4 години не са им поставили всички задължителни ваксини
В Париж пуснаха специално приложение за градския транспорт за Олимпийските игри през лятото
В Париж пуснаха специално приложение за градския транспорт за Олимпийските игри през лятото