НОВИНИ

Емблематична сграда в Созопол - паметник на културата, се оказа със зазидани прозорци

bnt avatar logo
от БНТ
13:14, 12.08.2022
Чете се за: 04:27 мин.
Регионални
Слушай новината

Една от емблематичните сгради в Созопол, която е паметник на културата, се оказа със зазидани прозорци. Причината - собственик на заведение, издигнал навес. Подадени са жалби към общината в Созопол и Министерството на културата.

Румен Караманов купува от Частен съдебен изпълнител емблематичната сграда на входа на Стария град в Созопол. Желанието му е да я реставрира, но остава изумен, след като влиза в къщата.

"Не е нормално да виждаме керемиди, метали, греди, гиспокартони от 1/3 от прозореца си, който е затворен. Още повече, че става въпрос за паметник на културата. Както виждате, всичката вода идва вътре, руши се стената на сградата, ние я възстановяваме и то непрекъснато след всеки дъжд и това се руши", каза Румен Караманов, собственик на имота.

Красивата сграда на бившата митница в Созопол, днес по-скоро прилича на заведение. До къщата паметник на културата се издига и част от крепостната стена на Созопол - върху нея има поставени маси и столове от същото заведение. От Общината извършиха проверка и се оказа, че за навеса има временно разрешение, но то е било докато къщата не бъде реставрирана. А поставените допълнителни съоръжения - незаконни.

"Категорично няма разрешение нито за масите, нито за стълбата към крепостната стена и те ще бъдат премахнати след края на сезона. Знаете, че Созопол е национален курорт и съгласно Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не се допуснат никакви строително-монтажни дейности до 30 септември включително, така че премахването ще бъде извършено и на стъблата и на подиума, всичко което е, след тази дата", обясни Иванка Хльосторова - директор Дирекция "Устройство на територията" в Община Созопол.

Свързахме и със собственика на заведението Константин Гребенаров, който е и бивш областен управител на Бургас. Той заяви, че не е знаел, че разрешението за навеса е временно.

"В момента, в който разбрах, че разрешението ми е временно и някакво условие ми е изтекло, съм заявил на кмета, че като свърши туристическият сезон, ще го премахна керемидения покрив.

- БНТ: От кога е временното разрешение, че чак сега сте разбрал?

От 2008 г.

- БНТ: И чак сега разбирате, че е временно?

Ами знае ли сега човек, когато е изминало толкова много време, тогава имаше проблем, защото сградата беше рушаща се и падаха отломи по хората на улицата, срещу двора ми и тогава Областна управа и Общината си прехвърляха топката кой да обезопаси и като заинтересована страна, по моя сметка аз го направих", заяви Константин Гребенаров.

Според екскурзоводи е обичайна практика да има търговски обекти край архитектурни забележителности по Черноморието, заради които чуждите туристи остават с лошо впечатление.

"Стараем се да не им прави впечатление, защото все пак като обръщаш вниманието на хората, защото е срамно, неприятно е, неудобно е, но за съжаление, нищо не можеш да направиш. Но да туристите много често правят това нещо като забележка: Ама защо при вас е така, защото при нас е, ние също имаме обекти на ЮНЕСКО и не е така", каза Ана Николова, екскурзовод.

А собствениците на емблематичната за Созопол сграда се надяват, след като бъдат премахнати незаконните обекти, да върнат блясъка й и да се превърна в архитектурна атракция за туристите.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилян Георгиев открива българското участие на Европейското по бокс за ученици
Стилян Георгиев открива българското участие на Европейското по бокс за ученици
МРРБ показа българската част на газовата връзка Гърция - България (Снимки)
МРРБ показа българската част на газовата връзка Гърция - България (Снимки)