НОВИНИ

Започна Празникът на Калоферската дантела

bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 12.08.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

В Калофер днес започват проявите, свързани с честването на традиционния Празник на калоферската дантела. Наричана "бялата магия", тя е едно от най-фините женски ръкоделия, съхранено до днес, осигурявало прехрана някога на калоферки.

След опожаряването на града през Руско-турската освободителна война дантелата, която жените изработвали, е била основно средство за препитание. През 1910 година в Калофер е било открито първото и единствено Дантелено училище.

Николинка Куртанова е една от малкото жени, наследила занаята от лелята на нейния съпруг.

"Те са 3 сестри в семейството и всички са се занимавали с това, с изработването на калоферска дантела. След опожаряването те са били едни от първите, които са се научили да плетат и са продавали дантела за чужбина, моделите са си рисували самички. По това време е било сложно, не всеки е давал своите модели, крадяли са си ги", споделя Николина Куртанова.

Най-характерните елементи при калоферската дантела са флоралните мотиви от българската природа - слънчоглед, еделвайс, буковите листа и житния клас. В миналото са се използвали конци от коприна и лен, а днес - памучни. Дантелата се плете със совалка на цилиндър.

"Началото е сложно, докато се научиш да възприемаш техниката, да свикнеш със совалката, с движенията на совалките, с видовете плетки. Плете се най-малко с 10 совалки, аз плета със 100 - 200", разказва Николина Куртанова.

Творческият център в града е едно от местата, което пази богатата история на това изкуство. Най-известният модел, който се съхранява там, е "Царското мильо".

Това, което различава калоферската дантела от другите по света, са нейните стилови характеристики.

"Калоферки са успели, пренасяйки чуждата дантела, да я направят своя, променяйки нейния изглед, елементите от дърворезбата също са влезли в дантелата", каза още Антоанета Първанова.

Тази година Калофер ще представи своето чудно прочуто фино плетиво на впечатляваща международна изложба на дантели от Испания, Франция и Хърватия.

За първи път по време на празника тази година преподаватели ще представят пред младите плетачки съвременни интерпретации на совалковата дантела.

Репортер: Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МРРБ показа българската част на газовата връзка Гърция - България (Снимки)
МРРБ показа българската част на газовата връзка Гърция - България (Снимки)
Велислав Минеков: Има огромни неизползвани средства от бюджета на културата
Велислав Минеков: Има огромни неизползвани средства от бюджета на културата